Бившият външен министър Борис Джонсън е най-вероятният претендент за поста

...
Бившият външен министър Борис Джонсън е най-вероятният претендент за поста
Коментари Харесай

Bloomberg: Британската кралица има власт да не допусне Брекзит без сделка

Бившият външен министър Борис Джонсън е най-вероятният кандидат за поста на нов водач на Консервативната партия и министър председател на Англия. Действащият министър председател Тереза Мей не съумя да реализира съглашение за Брекзит в Народното събрание на страната и на 7 юни напусна лидерския пост в партията. Така започва процесът за избор на нов партиен лидер, който автоматизирано ще седне в премиерския стол. На 23 юли би трябвало да стане ясно кой е новият.

Ако Джонсън победи, той ще съблюдава обещанието си за излаз от Европейски Съюз през октомври т.г., даже да не реализира нова договореност с Европейски Съюз или утвърждението на Народното събрание. В подобен случай напускането ще бъде договорка, което, съгласно доста специалисти, ще докара до утежняване на икономическата обстановка във Англия. Джонсън обаче е уверен, че краткосрочното утежняване е по-добро спрямо продължаващата взаимозависимост от Европа.
Но има един човек, който евентуално би могъл да спре Джонсън – и това е кралицата Елизабет Втора, заяви организация Bloomberg.

Поради опасенията за икономическа рецесия, която ще повлече със себе си „ корав “ Брекзит, членове на английския парламент считат съществено да се опълчват на Джонсън. Те възнамеряват да лишат неговото държавно управление от компетенции посредством избор на съмнение. Решението за това са подготвени да поддържат повече от 10 членове на ръководещата Консервативна партия, към която принадлежи самият Джонсън, заяви по-рано The Guardian.

За да не се допусне това, поддръжниците на „ твърдия “ Брекзит към този момент приканиха бъдещия министър председател просто да приключи съвещанията на Народното събрание. Такава опция има, само че правото на отсрочване официално принадлежи не на премиера, а на английския монарх. Ръководителят на държавното управление е задължен да се обърне със съответната молба към кралицата – само че тя, от своя страна, не може да бъде основател на тази стъпка.

Въпросът, по който в този момент спорят всички конституционни специалисти, е може ли дворецът да каже „ не “ на Борис Джонсън. Това е нещо като сива зона в нашата правна система “, споделя Катрин Хедон, анализатор в областта на държавното ръководство, представена от Bloomberg.

Кралица Елизабет фактически има опцията друго да реагира на евентуалната молба на премиера, допускат други английски конституционни специалисти. „ Ако молбата за пролонгация е заради желанието да се избегне бъдещо гласоподаване на избор на съмнение в Народното събрание, то по определение доверието не е обезпечено. Следователно, кралицата би могла да се обърне към премиера с обоснована молба питането да бъде преразгледано или отсрочено “, означават в блога си Робърт Хазел и Мег Ръсел от катедрата по конституционно право в Лондонския университет.

Освен това кралицата може да наложи пауза, като разгласи, че й е нужна консултация с Тайния съвет – параден орган, формиран от сегашни и някогашни министри. Това би предоставило на Народното събрание време да се откаже от вота на съмнение и да разгласи отлагането като неактуално.
Кралският биограф Хюго Викърс споделя пред организацията, че Бъкинггамският замък към този момент е влезнал в контакт с админи, с цел да разиска вероятната молба от премиера. „ Това ще сложи кралицата в извънредно мъчно състояние “, показва той.

Как самата Елизабет Втора се отнася към Брекзит, досега не е известно. Нейната двусмислената фраза по въпроса от 2016 година в частен диалог преди референдума провокира разногласия в английския щемпел. „ Англия просто би трябвало да напусне и това не би трябвало да е проблем “, сподели тя, представена от BBC. The Sun обаче написа, че „ Кралицата загърби Брекзит “.

В края на юни 2018 година тя подписа закона за овакантяване Европейски Съюз и това бе последният стадий от законодателната процедура. „ Англия чака ново партньорство с Европа след Брекзит “, съобщи английската кралица Елизабет Втора на банкет в Бъкингамския замък “, съобщи BBC в края на октомври 2018 година Тя сподели, че разчита на новото партньорство с Европа, защото Англия и Европейски Съюз имат общи полезности и са предани една на друга. „ Като иноватори, участници в комерсиалния пазар и интернационалисти, ние с убеденост гледаме на бъдещето ”, уточни тогава Елизабет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР