Бившият треньор на националния отбор по вдигане на тежести Пламен

...
Бившият треньор на националния отбор по вдигане на тежести Пламен
Коментари Харесай

Полицията разследва федерацията по щанги

Бившият треньор на националния тим по повдигане на тежести Пламен Аспарухов е един от съперниците на управлението на федерацията (БФВТ), състоящо се от президента Неделчо Колев, генералния секретар Борислав Гидиков и треньора на националите Иван Иванов. Той разкри пред " Сега " много неща, в това число и това, че против БФВТ тече полицейско следствие.

 

ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО

Викаха ме в полицията. Разследват по сигнал на жител. Гледал тв изявлението ни с Антон Коджабашев (б.р. - някогашен президент на БФВТ) за проблемите в щангите. Образувана е инспекция в Столична дирекция на вътрешните работи. Първо разпитаха мен, по-късно Кристияна Колева (екстреньорката на женския А отбор) и Коджабашев. 

Най-много ги интересува дали кухите като структури клубове получават дотации. Регистрирани са 62 клуба и следователят пита колко участват на надпревари. И аз му показах, че през годините са били 28-29. Няма по какъв начин да знам дали същите взимат дотации, само че те участват в живота на БФВТ и изменят разпоредбите, гласоподават на събрания. Така това ръководство ще бъде постоянно.

Казах на следователя и за витаещите подозрения за корупция. Това го има в документите, дадени му от Колева: в интервала 2011-2015 година годишно към 10 декември БФВТ желае от спортното министерство (ММС) още 200 000 лева И още същия ден те се отпускат с анекс - за закупуване на материални активи, каквито не се закупуват съгласно хората от спорта. Но следователят не включи това в протокола - не било това тематиката. Колева е дала документи и за друго. Имаше един миг, в който в националния тим се водеха на заплата трима лекари, а в никакъв случай не е имало повече от един. И за случай с неин играч от клуб " Херкулес " (Сф), на който се полагаше стипендия за положително класиране, а парите са отишли в клуб " Бяла мечка " (Хасково), където той е записан от БФВТ без негово познание.

Казах в полицията, че има човек, който ще удостовери за парите от Азербайджан (б.р. - за преотстъпване там на наши щангисти) през 2012 г. Тогава 800 000 лева идват по банковата сметка на БФВТ, 245 000 лева се харчат с решение на УС - за щанги и екипировка. 20 дни по-късно на общо заседание клубовете питаха какво ще се прави с парите от Азербайджан. Каза им се, че са изхарчени, без да дадат доклад. Как е допустимо 550 000 лева да бъдат изхарчени, без да се усети това от клубовете и без да бъдат известени защо са изхарчени. Дори и двата клуба, чиито състезатели бяха продадени в Азербайджан, не са получили финансова помощ.

Следователят ми съобщи, че в случай че откри нарушавания, ще сезира прокуратурата. Смятам, че в случай че прокуратурата влезе в БФВТ, ще стане доста забавно. Защото са ѝ правени инспекции от инспектората на ММС, само че най-вероятно те са официални. Преди години бях пуснал сигнал там - за злоупотреби, и инспекторатът не откри нарушавания. След години, когато към този момент бе уволнен шефът на инспектората, го срещнах и той ми сподели: " Ти беше прав тогава. Но ме натиснаха да ги пазя ".

 

ЗА ДЕЙНОСТТА НА ФЕДЕРАЦИЯТА

С моите юристи ще поискаме публично сведения за всички тези анекси, тъй като не зная след 2015 година имало ли е такива. Но мога да подсигурявам, че отвън покупката с " азерските " 245 000 лева не е купена повече нито една щанга. Миналата година за 6000 лева взеха дискове. А това е федерация с бюджет най-малко 1 млн. лева годишно. Но не дават на клубовете съвсем нищо и те разчитат единствено на парите от тотализатора - царува бедност. 

Обикалям из страната - някъде има спонсори или общината дава, или даже треньорите отделят персонални средства. Горе-долу добре са в Сливен, Пловдив, Русе. Но това е макар БФВТ. Никой не минава по клубовете да види какво е положението. В Преслав - да те е боязън да влезеш в залата. Там от 50 години не е пипано нищо.  Това управление е изхарчило над 12 млн. за 9 г. срещу 3 медала в двубоя на международно състезание . Това даже към този момент не е смешно, а е обидно! И приказват след това по какъв начин щангите били най-успешният спорт, когато той в действителност е пред разпад.

 

ЗА ЛАГЕРИТЕ НА НАЦИОНАЛИТЕ

Преди години членът на УС Красимир Орманов описа по какъв начин на лагери националите ги хранят с айран и банички. Лагерите не престават да са най-вече в " Дианабад ", тъй като Гидиков е непосредствен с индивида, който стопанисва ресторанта там. Те вървят на лагери за по 65-70 лева на човек. Йордан Лечков им даваше цена 40 лева, а те отхвърлиха. Питам за какво? И при професионална инспекция смятам, че биха могли да изскочат значително „ кухи " фактури...

А по какъв начин се работи - просто нямам думи! Обиколил съм света и навсякъде се работи по българската система на Иван Абаджиев. Само ние не. Дори в Египет тренират триразово. Тук, в случай че ги накарат да вършат 3 тренировки, щангистите ще огладнеят, няма да се усмихват, ще симулират контузии. Отделно, че не се работи по единна методика в клубовете.

 

ЗА ОТНОШЕНИЯТА СЪС СПОРТНИЯ МИНИСТЪР КРАСЕН КРАЛЕВ

Не съм приказвал с министъра след 2015 година Тогава, след допинг абсурда с националния тим, му дадох 15 страници информация, която да употребява в битката против допинга. А информацията бе по негово искане, той ми сподели:  " Зад мен е полицията, зад мен е прокуратурата, желаеме да унищожим допинга в България ".

 

ЗА ДОПИНГА

Трябва непрестанно да се приказва за този проблем. Не може на съревнование, като пристигна допинг надзор, треньорът на националния тим да споделя на кого да се взема проба и на кого не или половината щангисти просто да се " контузват ". По-лошото е, че се дават допинг на деца на по 13-14 година Има към този момент много случаи - и Надежда Мей-Нгуен, и от Асеновград две момчета, и Даяна Димитрова от Добрич. Има организация за протекция на децата. Защо след тези публично оповестени случаи за допинг не са взети ограничения?

Всеобщо притежание е, че Неделчо Колев е взел участие в разпростран ение на анаболни стероиди в Европа, само че го е направил да не минава директно през него. Той допреди 3-4 година беше показал телефон, който употребява персонално, за подобен на компания British Dragon - звъниш и си поръчваш, дават ти банкова сметка, плащаш и получаваш стероидите. Това е компания без седалище, единствено с пощенска кутия - незаконна организация на международно равнище. Няма треньор в България, който да не си е купил от Колев стероиди в годините обратно.

Най-лошото не е, че Неделчо е бил участник в продажба на стероиди, а че ги дават на децата. Така те избързват с развиването си и като станат на 17-18 година, не могат да вдигнат това, което са вдигали на 14. Но пък отчитаме огромни триумфи при подрастващите. Системата е порочна, тъй като от клубовете се желаят точки от държавните шампионати, с цел да има повече финансиране. И на децата се дава допинг за тези точки. 

С помощта на следствието цялата тази информация би трябвало да стане притежание на прокуратурата и министъра на спорта Красен Кралев, който е част от борда на WADA. Той би трябвало да вземе съществени ограничения за заличаване на разпространяването на анаболни стероиди в България. Трябва да се вкара наказателна отговорност. Треньорът да влиза в пандиза за допинг. В Египет осъдиха треньора на националния тим и генералния секретар на федерацията за предоставяне на стероиди на спортисти. В момента излежават присъдата си. Аз стоя твърдо зад тази концепция.

 

ЗА ДОПИНГ СКАНДАЛА ОТ 2008 Г.

Знам, ще кажат - не може този, при който националният тим бе заловен с допинг през 2008-а, да дава ум. Нека! Аз мога да мина на детектор на лъжата и ще се види, че съм чист в онази история - този медикамент не съм го давал. И съм уверен, че може да се реализират триумфи и без допинг. Аз съм го реализирал и ще го върша и отсега нататък.

Важно е да се знае, че към оня миг Неделчо Колев и Борислав Гидиков отговаряха за избора и закупуването на лекарства за националния тим. Това е публична информация и може да бъде доказана от тогавашния президент на БФВТ и всичките ми помощници.

Защо не хванаха с допинг първенеца Милен Добрев и бронзовия медалист Величко Чолаков на олимпиадата в Атина `04, когато аз бях виновен за закупването на медикаментите в националния тим? Нали вършиха още един разбор на пробите им? От Пекин `08 нататък МОК извърши реанализи наложително, само че за Атина им беше належащо позволение. И аз подписах такова за Величко и Милен. Ако бях им давал нещо, щях ли да разреша? Пробите отново излязоха чисти.

 

ОТТУК НАТАТЪК

Допринесъл съм доста за БФВТ и не мога да виждам в профил, когато клубове без действителни състезатели дефинират ориста на този спорт. Тези клубове би трябвало да бъдат унищожени, би трябвало да има постоянен правилник, който да дава опция за корекции в ръководството. Неделчо Колев, откакто се е отказал от спорта, не е имал клуб, в никакъв случай не е имал играч, като се изключи че беше асистент на Иван Абаджиев известно време. Гидиков - също. Иван Иванов има два клуба - и двата са без състезатели. И той заплаща на Стефан Георгиев да му събира щангисти за шампионатите. Ивайло Филев да вземем за пример получава по 500 лева да върви единствено да се претегли на кантара, без да подвига и да се води представител на клуба на Иван. Това са хора, които петнят спорта.

В Перник пък има 5 клуба без нито един играч. Всичките ги направи Йото Йотов посредством подставени лица и е дал пълномощие на Неделчо да гласоподава от тяхно име на събранието. 

Вече клубовете би трябвало да са лицензирани по новия закон. Ще забележим какъв брой са взели лиценз - несъмнено има 10-ина с по един-двама състезатели или са записали щангисти от други клубове. Но в БФВТ състезателите не ги интересуват, а гласовете на събранието. Само че аз няма да ги оставя и ще им вдишвам във врата. Ще упорствам да се ревизира дали, както е по закон, са назначили треньори на трудов контракт, дали се заплащат осигуровки, данъци и тъй наречените Това е моят спорт, аз съм си дал живота за него и няма да заставам безразличен...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР