Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю

...
Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю
Коментари Харесай

Емил Велев: Бразилците в Левски играят футбола, който са си научили от пясъка на Копакабана

Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде изявление за " Тема Спорт ", в което разяснява успеха на сините над Черно море и оставащите два кръга от шампионата. Кокала, както е прочут измежду почитателите, показа мнението си и за информациите, че Саво Милошевич ще поеме столичани. Той приказва за борбата за купата и тази в дъното на класирането, като даде своята прогноза до края на шампионата.

Г-н Велев, Левски победи мъчно Черно море в последния мач. Как ви се видя играта на сините?

- Малко необичайно е, тъй като Левски постоянно се е борил за купата и спечелването на купата, и в този момент целта да е преследване на третото място... Лошо няма, всеки тим би трябвало да има цел, само че това не подхожда на сините. За мен наложително е отборът да играе в Европа. Това може да се реализира, тъй като към този момент си осигуриха най-малко бараж със седмия в класирането. Не мога да кажа, че съм удивен от това, което видях като продукция против Черно море.

Вярвате ли, че имат сили да се преборят и за третото място?

- Остават два кръга до края, имат теоретични шансове и считам, че може да се реализира. Въпросът е какво ще създадат в идните им тежки мачове. Така ще бъде за тях, само че и за съперниците им. Срещу Черно море Левски имаше шанс, означи два гола, до момента в който моряците не можаха да си вкарат ситуациите.

Посъбудиха ли се бразилците, откакто Рикардиньо вкара два гола, а Велтон направи една асистенция?

- Играят си футбола, който са си научили от пясъка на Копакабана. В момента никой не им споделя какво да вършат. На терена са като в естествена среда. Финтират, насочат удари и някои влизат в мрежата. За мен не са подвластни на някаква тактическа скица. Да, постовете им са ясни - Велтон е крило, а Роналдо и Рикардиньо са нападатели и това е.

Появиха се информации, че Саво Милошевич ще поеме Левски от идващия сезон. Какво е мнението ви за сръбския треньор?

- Отново се потвърждава остарялата максима, че в България сме страхотни дупедавци. Представяте ли си някой българин да застане отпред на сръбски гранд?! Няма да мога да го видя това в този живот. И то се приказва за Саво Милошевич, който с нищо не е видян или е постигнал в треньорската си кариера. Да не встъпвам в детайлности. Знам защо става въпрос, къде е бил ментор и какъв брой се е застоял. Отново ще бъде безусловно неправилен ход на управлението на Левски, в случай че се вземе сърбин. В ЦСКА е подобен (б.а. Саша Илич), на националния тим (б.а. Младен Кръстаич), а и в Славия беше от тази страна. В Ботев Пловдив пък бе португалец, международно незнаен, който не знае къде е попаднал. Ако го попитате дали е в България, ще се зачуди. Не мога да схвана каква е тази история. Да е някое класно име и потвърден треньор, склонен съм. Но той ще желае доста пари, с цел да поеме тима. Виждаме имената, които се спрягат. Те даже и майките им не ги знаят. Като погледнат през шпионките и питат: " Ти кой беше? ", както споделя Вили Вуцов. Имаме задоволително български треньори, само че естествено тук тази специалност е доста обезценена. Виждате какво стана във ФК ЦСКА 1948 Сф. След всеки втори мач се сменява наставникът. Дори към този момент изгубих броя на треньорите там. Всичко опира до разбирането на президентите. Имаме огромно разминаване. Те си мислят, че схващат безусловно всичко и си вършат каквото изискат. А с каква тактика се прави даден тим, въобще не ги интересува. Всичко става с връзки. Затова нямаме и футбол. Вместо да се даде доверие на българските треньори, в този момент се спрягат единствено чужденци. Може би и Сираков го е боязън, откакто докара Петев и го съблякоха на " Герена " и в този момент да не създадат същото с различен български треньор.

Не трябваше ли Елин Топузаков да получи доверие и да остане отпред на Левски?

- Казах и преди, че откакто е оставен да работи и се реализира задачата - класиране в Европа, наложително Топузаков би трябвало да бъде отпред на Левски. Но както чета по медиите, на него му е все едно дали ще бъде треньор на мъжкия тим или началник на детско-юношеската школа. Желанието му е да бъде в клуба. С него проблеми няма да имат. Каквото му кажат, ще го направи.

Идва краят на сезона и стартира да се приказва за селекция. Как ще се оправи Левски с тази задача, откакто няма още нов треньор, а има заплаха да остане без халфова линия поради напускането на Кръстев и възможна продажба на Краев?

- Тук към този момент идва работата на скаутското звено, само че такова не съществува в Левски. Има единствено Сираков и виждам, че и на Боримиров му е дадена цялостна власт. Да докарват каквото видят по-добро. Не съм прочел да има сходно звено на " Герена ".

Опасявате ли се, че селекцията ще закъснее и ще станем очевидци на нова нулева година за Левски?

- Какво има аз да се притеснявам? Да го вършат ръководителите на Левски. Искам да виждам сините първенци и да печелят купи. Това е, другото няма по какъв начин да го знам, даже и да желая.

Как виждате борбата за купата, откакто Лудогорец направи неверна стъпка в Бистрица и всичко е в ръцете на ЦСКА?

- Всичко може да се случи в последните два мача. Единственото, което е несъмнено, е, че ЦСКА ще победи ФК ЦСКА 1948 Сф на " Армията ". Този мач се знае. В Разград ще е тежък дуел и може да се стигне до тъждество сред Лудогорец и Левски. За мен сините в действителност играят добър футбол. Последният мач знаете къде играят сини и червени, а разградчани се изправят против Черно море. Там може да има изненади, макар че Лудогорец постоянно минава с лекост през моряците. По-близко са и несъмнено се схващат.

Как ви се вижда борбата за оцеляване в шампионата? Кои тимове ще съумеят да се спасят?

- Виждаме, че с многомилионния бюджет на Спартак Варна тимът надали ще се избави. Херо да му мисли. Мисля, че Хебър и Пирин са с една концепция по-добре от соколите и Септември. За мен футболистите на варненци още не се познават, само че до момента в който го създадат, ще са изпаднали. Мисията на Балъков също ми наподобява невъзможна, тъй като единствено с млади играчи няма по какъв начин да се случат нещата. Има предпочитание с футболисти от школата, само че си трябват и по-опитни и зрели. Притежават съществени качества, само че във времето ще ги покажат или във Втора лига. В един миг ще се очукат и ще разкрият капацитета си.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР