Бившият спортен директор на БФТ Пресиян Коев и Манук Хиндлиян,

...
Бившият спортен директор на БФТ Пресиян Коев и Манук Хиндлиян,
Коментари Харесай

Млади български тенис треньори на престижен семинар в Будапеща

Бившият състезателен шеф на БФТ Пресиян Коев и Манук Хиндлиян, Даниел Костов и Робърт Сократов от водещия софийски тенис клуб „ Про Спорт “ взеха присъединяване в годишната интернационална треньорска конференция, която се организира на 23 и 24 ноември в Националния тенис център на Унгария. Темата на събитието бе “Модерният жанр на игра и развиване на младежки спортен тенис”.

То се организира при отлична организация и с присъединяване на експерти от 10 европейски страни, измежду които и нашите треньори. Изключително мощна група от презентатори срещна участниците с най-новите трендове в развиването на тениса при юношите и стъпките за реализирането на капацитета на младите тенисисти при мъжете и дамите. Началото бе обещано от Ойвинд Сорвалд, механически шеф на Норвежката тенис федерация от повече от 30 години, който показа с участниците опита си на водещ видео анализатор на играта и ролята му в триумфите на Ким Клайстерс, националния тим на Франция за „ Фед Къп “ под управлението на Амели Моресмо, взаимната му работа с водещите треньори в женския тенис Сам Симик и Свен Грьоневелд.

В момента Сорвалд е в екипа на изгряващата звезда на международния тенис Каспър Рууд (#54 в ранглистата на АТР), с който работят от самото начaло на кариерата му. Следобедната сесия в съботния ден принадлежеше на Сирил Женевоа от Френската федерация по тенис. Автор на редица научни писания в региона на биомеханиката, французинът има и най-високата степен „ Тенис Професор Ниво 2 “ в своята страна. Презентира на всички най-големи конгреси в областта на треньорското образование. Женевоа изнесе впечатляваща информация по отношение на техниката на ударите от главната линия и сервиса.

Саймън Уитли, шеф на направление „ Обучение на треньори за високо спортно майсторство “ в Кралската тенис асоциация на Англия, затвърди високото равнище на нови познания и шерване на скъпи препоръки с участващите в конференцията. Той показа стъпките и провокациите в развиването на тактическата част на играта при развитито на 16-18 годишните състезатели. Бе наранена значимостта от ежедневното трениране на всички игрови обстановки и тактически планове за устойчивото развиване на младите състезатели. Уитли открехна завесата и за част от подготвителния развой на Анди Мъри и Джоана Конта.

В умозаключение той показа най-новата си книга „ Sweet spot”, написана под ръководстовото на Луй Кайе и Джуди Мъри и отдадена на успеваемостта в връзките сред играч, треньор и родител. Финалът на събитието с впечатляващо показване сложи Д-р Дарио Новак. Опита си на кондиционен треньор, взел участие в развиването на Дона Векич, Борна Чорич и Кристина Макхейл, той приложи в показаните редица новаторски извършения на корта по време на презентацията си на тематика „ Интегрирана тенис-фитнес подготовка “. Все по-водещата роля на кондиционния треньор в развиването на модерния тенисист бе доказана с дадената теоретична и практичска информация.

Треньорите бяха осведомени и със статистически елементи, описващи актуалния придвижването в актуалния мъжки и женски тенис. Към сегашния миг Новак е определен от Иван Любичич за треньор на изгряващата млада звезда Марта Костюк от Украйна. Специални посетители на събитието бяха бащата и треньор на светоната №3 в женските двойки Тимеа Бобос – Ксаба и Золтан Кухарски, треньор в предишното на Анке Хубер, Ана Иванович и Полона Херцог. Българските представители на конференцията не скриха задоволството си от прекараните дни в унгарската столица и с оптимизъм се обръщат към ежедневните си тренировки, където на драго сърце ще приложат наученото от конференцията.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР