Бившият социален министър Христина Христова заяви в Денят започва, че

...
Бившият социален министър Христина Христова заяви в Денят започва, че
Коментари Харесай

Христина Христова: Никой не знае какво ще се случи с минималната пенсия от 1 януари

Бившият обществен министър Христина Христова съобщи в " Денят стартира ", че липсва изясненост за размера на минималната пенсия от 1 януари, въз основа на диалозите за бъдещото съдружно ръководство.

" От 1 януари хората с минимална пенсия какво ще получават, чуха се спорни информации. Дали ще се продължи добавката от 120 лева, дали тя ще бъде 50 лева Други споделиха - половината на 120, 80 лева се чу. В момента никой не знае какво ще се случи другия месец. Има увещание, че няма да получават по-малко ", сподели Христина Христова.

Всички партии, които участваха в договарянията, даваха много положителни оферти, много аргументирани. Сложното в съдружното съглашение е, че имаше спорни оферти, които няма по какъв начин да бъдат едно с друго - за пенсиите и за минималната работна заплата, да вземем за пример. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия някогашният обществен министър Христина Христова.

Тя разяснява, че от дълго време у нас стои неуреден въпросът за размера на минималната работна заплата. Всяка година с разпореждане се взема решение какъв брой ще бъде минималната работна заплата, само че мъчно се намират причини за какво тъкмо това число да бъде, сподели Христова.
Според нея държавното управление би трябвало да се опре на разговора на обществените сътрудници. В 21 страни става със законодателството, само че не с разпореждане, както е у нас. В последните 3 години МРЗ е увеличена с към 30%, а над 300 хиляди души получават такава, добави някогашният обществен министър.

По думите ѝ декларираното предпочитание за оптимизация на държавната администрация би трябвало да става след сериозен разбор.

" Следя активността на няколко организации, в случай че се направи първокласен разбор, може би ще би трябвало административен потенциал, подсилване на тези администрации - Агенцията по заетостта, за обществено подкрепяне, за хората с увреждания и тн. ", сподели още Христина Христова.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР