Бившият служебен премиер, председател на парламента и преподавател в Юридическия

...
Бившият служебен премиер, председател на парламента и преподавател в Юридическия
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Единодушното издигане на Гешев ми дава надежда

Бившият длъжностен министър председател, ръководител на Народното събрание и учител в Юридическия факултет на СУ професор Огнян Геджиков даде позитивна оценка на днешната номинация на Иван Гешев за основен прокурор и сподели, че единодушието на прокурорската квота във Висш съдебен съвет към номинацията демонстрира обединяване и му дава вяра. Проф. Герджиков гостува в " Още от деня ".

Професор Герджиков сподели, че политиката за разликата от преподаването не му липсва.
" Не ми харесва аматьорщината в ръководството ", сподели Герджиков и разясни, че засяга законодателната активност.
Според него в Народното събрание липсва професионализъм. Той счита, че от Консултативния съвет по законодателството, който той оглавяваше в Народно заседание, има потребност.
" Първо са доста малко юристите и по-късно - политиците доста не обичат да бъдат ограничавани от правото, тъй като не могат да организират техните си визии ", по този начин изясни казусът с юристите в Народното събрание Герджиков.
За Герджиков образец за неприятното законотворчеството е непрекъснатата смяна на законите, които Народно събрание приема.
" От 2000 година Кодексът за обществено обезпечаване е в действие. Сега сме средата на 2019 година. Изменян е 136 пъти. По 7 пъти на година. Това обикновено ли е? ", попита той.
Относно изборът на основен прокурор и номинацията на Иван Гешев, Герджиков разяснява:
" Това, което ми прави положително усещане и ми дава вяра, е единомислещото издигане от прокурорската квота във Висшия правосъден съвет. "
Във връзка с изявлението на Гешев преди време, че този избор за основен прокурор ще бъде " кален, замърсен избор, с платени магистрати и политици ", Гердижков счита, че това важи освен за основния прокурор, само че и за другите двама от " тримата огромни " - ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.
" Аз в никакъв случай не съм бил във Висшия правосъден съвет. Гледам от страни и ми се ще да бъде както би трябвало ", добави Герджиков.
Той дефинира опцията Гешев да е единственият претендент като " не неприятен знак ", тъй като ще покаже единогласие.
" У нас това е малко дефицитна стока - справедливостта. Защото не можем да си подредим къщичката както би трябвало. Защото сме един народ на кръстопът, който е теоретичен все да бъде един против различен, малко песимист народ, народ, който обича да уважава борбата, в сравнение с единението. "
Във връзка с избора на европейски основен прокурор и любимеца за поста Лаура Кьовеши, Герджиков разяснява:
" Тя ще следи единствено изразходването на европейските средства. Тя няма да бъде над нашия основен прокурор. Тя идва с избран профил. В този профил ще има представители от българска страна като нейни заместници. И по този начин би трябвало да бъде "
Относно покупката на F-16 Герджиков сподели, че цената му се коства висока. Концесията на летище София дефинира като нещо хубаво.

Целия диалог с Огнян Герджиков гледайте във видеото.
 Иван Гешев е първият номиниран за нов основен прокурор Иван Гешев е първият номиниран за нов основен прокурор
Сегашният заместник-главен прокурор Иван Гешев е претендент за поста основен прокурор. Предложението беше направено на съвещание на Висшия правосъден съвет....
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР