Бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев

...
Бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев
Коментари Харесай

Стефан Янев: Дипломацията между НАТО и Русия не е приключила

Бившият длъжностен министър председател и сегашен министър на защитата Стефан Янев съобщи, че дипломацията не е завършила и има своето място в разрешаването на спора сред Русия и НАТО. Не е работа на военния министър да разяснява дипломатическите диалози, само че всички старания на военните органи и въоръжените сили на страните членки на НАТО са да дадат късмет на дипломацията, с цел да се избегне военният спор.

Пред " Денят стартира " по Българска национална телевизия Янев изясни, че българската позиция, която се отстоява в НАТО би трябвало да бъде по повод на първо място към отбрана на българския народен интерес. На първо място би трябвало дипломатически старания, да се направи нещо положително за подсилване на въоръжени сили, подсилване на българския народен суверенитет и икономическите, и обществени последствия, в случай че се развие предстоящ спор.

Решенията, които ще се предложат на Министерски съвет бяха разисквани като варианти на вчерашния Съвет по сигурността. Народното събрание има изключително съвещание по тази тематика, тъй че взаимно ще бъдат осведомени на равнище законодателна и изпълнителна власт.

Стефан Янев уточни, че в случай че сега сме в положение на рецесия, би трябвало да се употребяват опциите за излизането от рецесията. Способностите на българската войска не се развиват задоволително добре от позиция на тяхната адекватност. В този смисъл решението, което ще бъде препоръчано е да бъде основана опция българските въоръжени сили да се развиват с повече тренировки и повече учения, настоя военният министър.

По думите му плановете за рационализация не са сложни в дълбочина и значи, че сега би трябвало да се акцентира на съоръжение на сухопътните войски. Приоритетите пред Стефан Янев са българската войска, изискванията на труд, смисленото превъоръжаване и редовно създаване на качествата на военнослужещите.

След среща на военния министър с американския дипломат у нас Херо Мустафа, Янев посочи, че диалозите са били за рецесията сред НАТО и Русия, както и за изтребителите Ф16, блок 70. Направено е питане към компанията производител за доставка на нови осем изтребители, като през март или април отговорът би трябвало да пристигна. Детайлите са значими и е значимо какво има в пакета, посочи Стефан Янев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР