Бившият служебен правосъден министър и бивш депутат от БСП, Крум

...
Бившият служебен правосъден министър и бивш депутат от БСП, Крум
Коментари Харесай

Крум Зарков: Гешев си отиде заради цялостно творчество

Бившият длъжностен правосъден министър и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, Крум Зарков, разяснява процедурата по премахване на Иван Гешев от поста основен прокурор на България пред БНР. Той съобщи, че процедурата е била осъществена по допустимо най-нескопосания метод и " доста въпроси били заметени под килима ". Формално Гешев е бил уволнен поради, само че Зарков уточни, че това е единствено мотив, а Гешев е бил отстранен за " изцяло творчество "

Зарков акцентира, че се управлява от болшинството във Висшия правосъден съвет (ВСС), а не от министъра на правораздаването. Той изрази мнение, че Висш съдебен съвет прави изборите и отстраняванията под давление, а не на база разбиране . Затова Зарков поддържа промяната на този Висш съдебен съвет, която да се реализира редом с конституционна промяна.

Според Зарков, изборът на нов основен прокурор би трябвало да бъде спрян , тъй като актуалният Висш съдебен съвет не би трябвало да прави тази функционалност. Той уточни, че не твърди, че Висш съдебен съвет е нелегитимен, само че не е редно, да направи този избор. Зарков насочи вниманието към нуждата от конституционна промяна , която е обсъждана от разнообразни политически групи. Той изрази подозрение дали идващият стадий от процеса ще бъде друг и съобщи, че в случай че има 2/3 болшинство, то би трябвало да се използва за промени.

Крум Зарков изясни, че болшинството в този парламент е решило през признатия закон, че в границите на 3 месеца би трябвало да бъде създаден нов избор за нов състав на Висшия правосъден съвет.

Той заяви, че от 3 юли ще заема позицията на секретар по правните въпроси в президентството и че няма да бъде част от управлението на Българска социалистическа партия.

Зарков разяснява и разногласието към кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София. Той уточни, че се предявят, който той не познава и на които не може да даде отговор. Зарков зададе въпрос за равния късмет и уточни разликата сред деца от провинцията и деца, родени в закрит комплекс в полите на Витоша.
 Залита се в крайности с измененията в Конституцията, съгласно Екатерина Михайлова
Залита се в крайности с измененията в Конституцията, съгласно Екатерина Михайлова

Според нея има заплаха да бъде накърнена съдийската независимост
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР