Бившият следовател по особено важни дела на Генералната прокуратура Игор

...
Бившият следовател по особено важни дела на Генералната прокуратура Игор
Коментари Харесай

Бивш следовател поиска от руската прокуратура да образува дело срещу Сталин

Бившият следовател по изключително значими каузи на Генералната прокуратура Игор Степанов изисква от следователите да образуват наказателно произвеждане против Йосиф Сталин. Така той възнамерява да реализира правна оценка на всеобщите изтезания и заточения, осъществени със заповед, подписана от вожда на Съюз на съветските социалистически републики. Експертите означават смисъла на разискването и осъждането на руските репресии, написа съветското издание „ Коммерсанть “ в материал, показан без редакторска интервенция, предава " Фокус ".

Степанов е подал заявката за репресиите, осъществени по заповед на Йосиф Сталин, до Генералната прокуратура и Следствения комитет на Русия (СКР). Той се базира на заповед на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) (Народен комисариат по вътрешните работи) № 00447 от 30 юли 1937 година „ За интервенция по репресиране на някогашни кулаци, нарушители и други антисъветски детайли “. В документа са дадени съответни числа: да се разстрелят 82,7 хиляди души, а още 193,4 хиляди да се заточат в лагер. Постановлението за приемане на заповедта е подписано от члена на Политбюро и секретар на Централен комитет ВКП(б) Йосиф Сталин. По този метод, изяснява в заявката Степанов, Сталин би трябвало да се смята за „ уредник на всеобщи убийства, т.е. геноцид на православни свещеници и други жители “. Репресирани са и родственици на господин Степанов – към 20 души, най-вече свещеници.

„ СКР е изпратил заявката в Главно следствено управление (на МВР) СКР в Москва и повече нямаше уведомление от там. Незнайно за какво Генералната прокуратура препрати молбата в Ивановска област “, описа пред „ Коммерсанть “ господин Степанов. Следователите от ивановското СУ на СКР са отказали да одобряват заявката и да проведат процесуална инспекция, като са пояснили, че някогашният им сътрудник не е съобщил „ съответни сведения за събитията, показващи признаци на закононарушения “ в дейностите на Сталин. Степанов е обжалвал отхвърли в регионалната прокуратура, надзираваща работата на следователите. Но заместник-прокурорът Евгений Романовски не е намерил нарушавания.

Приемането на постановлението за одобряване на заповед № 00447 на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) от Политбюро на Централен комитет на ВКП(б) не е задоволително съображение за формиране на наказателно дело “, разясни Романовски и не реши да анулира решението на следователя.

Степанов е обжалвал този отговор, като се е позовал на Конституционния съд на Руската Федерация, който в определение от 25 юни тази година показва незаконосъобразността на отхвърли да се одобри заявката без процесуална инспекция. Той акцентира, че е подготвен да стигне до Европейския съд по правата на индивида, като неговата цел не е самото наказателно дело, а публична юридическа оценка. формалната правна оценка. „ Не може да се образува наказателно дело във връзка със гибелта на обвинен - СКР ще откаже. Но преди този момент прокуратурата е длъжна да даде правна оценка на дейностите на Сталин - споделя Степанов. - Сега няма правна оценка и затова култът към Сталин е непокътнат, паметниците му се слагат. В Русия има над 100 паметника на Сталин, както ми споделиха в кметството на Новосибирск, обяснявайки за какво там е повдигнат подобен паметник “. Напомняме,че наказателно дело против Йосиф Сталин и редица руски ръководители е формирано през 2009 година от Главно следствено управление (на МВР) СБ на Украйна за всеобщия апетит през 1932-1933 гг. Съдиите удостоверяват извода на следователите, че обвинените са направили това закононарушение и са закрили делото по отношение на тяхната гибел. „ Искам, както в Украйна, да бъде доказано закононарушението на Сталин “, разясни Степанов.

В Русия незаконните дейности на Сталин не са наказани публично, разясни пред „ Коммерсанть “ заместник-председателя на съвета на научно-просветителския център „ Мемориал “, един от водещите експерти по историята на органите ВЧК-ОГПУ-НКВД Никита Петров. „ Искането на Игор Степанов е по своему нововъведение “, споделя Петров, като отбелязва, че не му е известно някой различен да е подавал подобен иск: „ У нас дори не са формирани наказателни каузи по съответни закононарушения. Катин е разследвана (масовото ликвидиране на близо 22 хиляди пленени поляци през 1940 година), само че тогава прокуратурата не предявява обвинявания на Сталин и държавното управление, отговорни за назначението на ръководителя на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) Лаврентий Берия и неговото обграждане. В Русия има някакъв необикновен пиетет пред Сталин, отвращение да се забележи, че той е елементарен нарушител “. През 2015 година съветски правозащитници предизвикаха обществен арбитражен съд против сталинизма, Сталин и неговия вътрешен кръг. „ Това не беше обвързвано с наказателно дело, а за изследване на редица исторически документи, които мнозина не знаят “, изясни пред „ Коммерсанть “ Илия Шаблински, един от основателите на трибунала, член на президентския съвет за правата на индивида. На чуванията се приказва за темповете на изтезанията, за антисемитските акции и други детайлности за репресиите в Съюз на съветските социалистически републики. Шаблински акцентира, че е належащо да се върнем към тематиката за руските репресии, да ги обсъдим и осъдим, само че счита, че образуването на наказателно дело против Сталин е излишно. „ Това, което прави Игор Степанов, е доста значимо “, възразява президентът на общоруското публично придвижване Съюз на десните сили Леонид Гозман, който приказва като представител на Степанов в съда против шефа на ФСБ Александър Бортников.

Както „ Коммерсанть “ заяви на 24 декември 2018 година, Степанов смята, че в изявление за „ Российская газета “ през декември 2017 година Бортников оправдава репресиите, като ги назовава „ ексцесии “ (според ръководителя на ФСБ, в следствие от „ чистките “ в органите „ квалифицираните сътрудници са прехвърляни в периферията, увонявани са или са били задържани “, а „ тяхното място са заемали хора без опит в оперативната и следствената работа, само че подготвени поради карирерата да извършват всевъзможни заповеди “ и „ с това, частично, са свързани нарушаванията в работата на ОГПУ-НКВД на някои места “).). Гозман съобщи пред „ Коммерсанть “, че правна оценка на дейностите на Сталин ще даде опция за смяна на страната и ще накара управляващите да съблюдават закона. Той напомни процеса в Нюрнберг - съгласно него „ една от аргументите за сегашната мощна народна власт в Германия “. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР