Бившият шеф на Вътрешна сигурност Стефчо Банков, когото Бойко Рашков

...
Бившият шеф на Вътрешна сигурност Стефчо Банков, когото Бойко Рашков
Коментари Харесай

Бившият шеф на “Вътрешна сигурност“ се връща в МВР след спечелено дело

Бившият началник на " Вътрешна сигурност " Стефчо Банков, който Бойко Рашков уволни преди две години, още веднъж е чиновник на Министерство на вътрешните работи, оповестява " Сега ".  " На база правосъдно решение, считано от 5 март 2024 година Стефчо Банков е възобновен на работа в Министерство на вътрешните работи, " Звено за подкрепяне на министъра ", гласи отговорът на Министерство на вътрешните работи на въпроса като какъв и по кое време.  След уволнението му, Банков бе назначен от тогавашният основен прокурор Иван Гешев като прокурорски асистент.  
Прочетете още
Съдебното решение, за което от Министерство на вътрешните работи приказват, е на административния съд в София от края на м.г. То е по следващото дело, което Банков води против Министерство на вътрешните работи. Първо той осъди министерството за уволнението си, а по-късно заведе дело и тъй като не му е препоръчана управителна служба, на която той да се съгласи да бъде възобновен. Предложени са му разнообразни места из страната, като за единственото място в София той няма съответно обучение, излиза наяве от правосъдното решение. Банков печели и това дело. Министерство на вътрешните работи подава тъжба, само че... не заплаща държавната такса от 70 лева и по този начин делото е прекъснато, разкри . 

Така в последна сметка Банков напуща поста си на прокурорски асистент във Върховната касационна прокуратура и се връща в Министерство на вътрешните работи. Преди година в разгара на войната сред към момента основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, който в този момент е и.ф. основен прокурор, Банков беше посочен от Сарафов като ръководител на " частното външно наблюдаване " на Гешев. " Това е незаконна конструкция, която се управлява от Стефчо Банков " и прави записи. Сарафов хвърли обвиняванията във връзка публикуването на негова фотография с Петьо Петров - Еврото пред ресторанта " Осемте джуджета ". Банков обаче резервира поста си във висшата прокуратура и по времето на Сарафов. По информация на " Сега " е предстояло уволнението му поради негативна препоръка, само че е напуснал самичък тъкмо преди този момент.

Банков оглави " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи през декември 2019 година, преди този момент беше зам.-шеф там. Банков беше началник на звеното по време на летните митинги против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев през 2020 година, които ще се запомнят с ненаказаното полицейско принуждение.

Повод за уволнението на Банков от Министерство на вътрешните работи официално станаха негови изявления по адрес на Рашков. Дисциплинарната комисия одобри, че с тях той е уронил престижа на Министерство на вътрешните работи. Тогавашният началник на " Вътрешна сигурност " твърдеше, че му е оказван невиждан напън, с цел да бъде преназначен в Звеното за подкрепяне на министъра. Определил е преназначаването си като " изчистване на неуместните чиновници "  и " гнет "  от министъра. Съдът откри, че Банков не е бил изслушан, преди да бъде уволнен, с което са нарушени правата му. Освен това съдът се съгласи с Банков, че дадените оценки засягат личността на министъра, а не уронват престижа на Министерство на вътрешните работи.

Това е следващото дело, което Министерство на вътрешните работи губи от дисциплинарно уволнен чиновник. 

Триумфалното завръщане на Банков в Министерство на вътрешните работи се случва дни откакто сестра му - Петя Банкова, е назначена за шеф на Агенция " Митници " със заповед на финансовия министър Асен Василев.

Банкова е ученик на Академията на Министерство на вътрешните работи, а 6 години по-късно приключва право и в нашумелия напоследък ЮЗУ в Благоевград. После става и лекар по национална сигурност в УНИБИТ. " Към момента е студент задочно образование във Военна академия " Г. С. Раковски "  в магистърска компетентност с направление " Психология ", като редом се образова и в " Институт по интегративна психотерапия и психосоматика ", гласи формалната биография на Банкова, качена на уеб страницата на митниците. Преди да стане шеф, тя е заместник-директор там.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР