Бившият шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров, по прякор

Бившият шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров, по прякор ...

Вальо Топлото излиза предсрочно от затвора?!.Бившият шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров, по прякор Вальо Топлото, ще излезе предсрочно от затвора, твърди "Блиц", позовавайки се на два независими един от друг източника. Според тази информация се очаква той да бъде пуснат на 30 януари.

Скандалът в "Топлофикация - София" се разрази през 2006 г. През април същата година директорът на дружеството, Валентин Димитров, беше отстранен от поста си, а няколко месеца по-късно беше арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци.

Далаверите са разкрити от Ботьо Ботев, който влиза в Столична община по покана на тогавашния кмет Бойко Борисов, с което започват разкрития за измами в няколко общински дружества начело с "Топлофикация", "Трамкар" и "Озеленяване".

След дълги години съдебни дела Димитров получи тригодишна присъда за безстопанственост, злоупотреба със служебно положение и нарушение на Закона за обществените поръчки. През февруари 2015 г. Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата, считайки, че присъдата дори трябва да е по-голяма, но не я завиши заради дългия период от извършването на престъплението като компенсация към подсъдимия.

Димитров влезе в затвора през ноември 2015 г., а през през юли 2017 молбата му за предсрочно освобождаване бе отхвърлена.

Източник: fakti.bg