Бившият шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е

...
Бившият шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е
Коментари Харесай

Военният съд в Пловдив прекрати наказателно преследване срещу ген. Шивиков

Бившият началник на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е направил длъжностно закононарушение, давайки опция на подчинени му военнослужещи да упражняват футбол и по този начин да станат армейски първенци на страната. Екзотичното обвиняване, че като ги е пускал да упражняват футбол, той е нарушил ритъма на физическата им подготовка, му беше повдигнато от Военноокръжната прокуратура в Пловдив. Военният съд в Пловдив обаче приключи наказателното гонене против генерала с претекста, че „ постигнатите резултати на футболното състезание не са в прорез с интереса на службата, а, в противен случай, налице е издигане на физическите качества на участниците в армейското състезание по футбол, която натренираност е израз и на добра физическа форма, за осъществяване по-добре на войсковите обвързване по носене на служба”, оповестява " Марица ".

По прекратеното на първа инстанция следствие ген. Шивиков беше упрекнат и за присъединяване на Военния оркестър в една женитба през 2014-а и откриването на ловния сезон през същата година. Разпитаните музиканти обаче оповестили, че никой не ги е принуждавал да свирят на двете тържества, които, освен това, се провели в почивен ден.

Генералът беше упрекнат и че е провел закупуването на наложителните за униформите на Сухопътните войски червени барети по частен път. В началото на 2015 година станало ясно, че въпросните барети не може да се намерят във военните магазини и производството им е спряно, а те са наложителна част от униформата. Тогава Шивиков дал инструкции на командирите на подчинените му батальони да намерят компании, които могат да произведат такива барети, и за ги закупят, а военните да си ги платят от раздадените ми от армията пари за униформи. Така и станало, документите бил завършени и няма данни нито за повишена цена, нито някой да е бил принуждаване да си купи барета по описания метод.

Така на 14 август т. година съдът постановява, че не са налице данни за осъществено закононарушение и по шестте обвинявания. За септември пък ще бъде планувано ново съвещание по друго дело против Димитър Шивиков. То е по обвиняване, че като е предоставял хора и техника за тържествата на Карлово, Калофер и Клисура, той е отслабил боеспособността на Българската войска. По него се чакат нови експертизи, откакто вещото лице, което твърдеше, че ген. Шивиков е трябвало да взима наем от 2 лева дневно за черпак от полевата кухня, беше освободено поради неналичието на тапия за висше обучение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР