Бившият шеф на Стрямската бригада бригаден генерал Димитър Шивиков призова

...
Бившият шеф на Стрямската бригада бригаден генерал Димитър Шивиков призова
Коментари Харесай

Ген. Димитър Шивиков пред „Труд“: Побоят във Войводиново е посегателство върху държавните устои

Бившият началник на Стрямската бригада бригаден военачалник Димитър Шивиков прикани военните на митинг в поддръжка на бития във Войводиново техен сътрудник от Специалните сили Валентин Димов. „ Елате да се съберем на 11 януари 2019 година в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и фамилията му. Да кажем „ не “ на циганския произвол. С българските флагове и синята барета “, написа той в обществените мрежи.

– Защо призовахте сътрудници на пребития във Войводиново чиновник на Спецчастите на митинг, ген. Шивиков? За военните не е особено да стачкуват, а има и законови ограничавания.
– Най-напред желая да Ви благодаря за предоставената опция читателите на вестника да се срещнат от първо лице за претекстовете, които ме подтикнаха да взема това решение. Първо, за следващ път да изкажа моята персонална и на всички сътрудници съпричастност към обидата, страха и паниката на околните на нашия сътрудник ефрейтор Димов и да ги уверя, че всички ние сме твърдо и изрично с тях, няма да ги оставим сами и се надяваме, че нашият брат ще се оправи скоро и отново ще бъде един от нас. Второ, аз персонално останах покъртен до къде може да стигне наглостта на двамата роми, че да посегнат върху еднообразен чиновник. Трето, не ми направи положително усещане отношението на някои медии, които в мненията при публикуването на информацията, подходиха иронично, да не кажа цинично, което е обидно за нашата специалност, против хората, отдали се на работа в името на родината. България по конституция е правова страна, която се ръководи съгласно конституцията и законите. Съгласно Закона за защитата и въоръжените сили и по-точно член 177 споделя, че военнослужещите се употребяват от отбраната на страната при осъществяването на служебните им отговорности и че отбраната на достолепието и достойнството на военнослужещия е обвързване на държавните органи и на длъжностните лица на територията на Република България и отвън нея. Ефрейтор Димов е взел участие в служебно мероприятие в град Пловдив и е бил в качеството му на служебно лице сега на побоя. Това аз го разбирам и охарактеризирам като посягане върху държавните устои. Не мога да остана безразличен.

– Какво задачите с митинга?
– Моят умишлен професионален живот е обвързван с армията и за това се наемам. Призовах парашутистите, тъй като през цялата ми работа съм бил подобен, също така ние сме обединен, обединен, мощен обществен организъм, без значение дали сме в дейна работа или от запаса. Трудностите в службата и взаимното им превъзмогване от всички нас, без значение дали си офицер, сержант или боец, ни прави неповторими. Никой не е в положение да ни разбие. Естествено, че всеки различен сътрудник или съидейник е добре пристигнал. Апелът е към всички, които са непримирими към подобен тип безобразия. Да, не е обикновено военнослужещите да стачкуват, само че е морално и бих споделил – обвързване е на военнослужещите да отстояват своята чест и достолепие. Освен от министъра на защитата и командира на 68 бригада Специални сили да се изкажат в поддръжка на потърпевшия сътрудник и да защитят достойнството на всички нас, аз най-малко не видях да бъде изразена позиция от страна на висшия команден състав по казуса. Това не е политически митинг. В закона ясно е записано, че военнослужещите не могат да вземат участие в събрания, манифестации и митинги на политически партии, придвижвания или обединения с политически цели, когато носят военна униформа. С нашия протест, а не митинг, ние желаеме да изразим и поддръжка към сътрудниците от полицията. Те би трябвало да бъдат свободни в техните дейности при използването на законите, а не да се преценяват с конюнктурата. Ние сме едно цяло. Това е поддръжка и към хората от цялата страна, станали жертва на сходни нагли и брутални набези. Случаят с ефрейтор Димов е капката, която преля чашата.

– Не се ли страхувате, че политици може да пробват да яхнат тази ваша самодейност? Ярките изказвания по тематиката за ромите са доста известен метод за трупане на политически рейтинг.
– Не се притеснявам, тъй като няма да допуснем това нещо. Да се стигне до тук, виновността е многопластова и е в политиците ни. Ние не ги желаеме при нас, само че това е предизвестие към тях, тъй като в случай че в този момент не се вземат незабавни ограничения по решаването на тези големи проблеми в обществото ни, идващият път един подобен случай може да възпламени голям пожар. Народът ни желае трайно и окончателно решение на всичките проблеми. Ние сме в година на избори и без подозрение всичките политически играчи ще се опитат да извлекат дивиденти, само че българите се разсъниха и няма да оставят в този им тип нещата. Законите са за всички и никой не е фаворизиран и предпазен от безвластие. Крайно време е политическите ни мъже и дами да слязат измежду народа, а освен когато са в предизборна акция.

– В апела си използвахте израза „ цигански произвол ”. Как виждате решаването на този проблем?
– Да, това е произвол на представители от циганския етнос. Не съм имал поради да поставям под един знаменател целия цигански етнос, тъй като и измежду другите етноси има такива изверги. Трябва ли да се опасяваме да назоваваме нещата с същинските им имена? Не, не би трябвало. За страдание процентно те надвишават другите. Решаването на проблемите няма да е бързо и елементарно, само че при съществуване на воля и консенсус в обществото нещата ще се случат. Не е моя работа да давам оферти, само че като човек с дейна социална позиция ще изразя мнението си. Например приемането на обществените помощи да е обвързано с редица ограничения като: полагане на общественополезен труд в комуналните действия, посещаване с непрестанен надзор на учебно заведение от децата; наложителен учебен ценз при гласуване; наложително притежаване на български език; наказателна отговорност на малолетни родилки; наложително хигиенизиране на гетата; прехвърляне на права на самоуправление в общностите; преустановяване на помощите при отвод от препоръчана работа и редица сходни ограничения.

– Какво е положението на Българската войска съгласно вас и какво мислите за избора на нов военен изтребител?
– Състоянието е мощно притеснително. Освен непрекъснатия дефицит на цялостно финансиране и оттова дефицит от материални средства за поддържане на бойната и друга техника и на инфраструктурата, се следи и усеща най-много снижаването на самочувствието на сътрудниците. Вече тридесет години продължава неглижирането и потъпкването на самочувствието на военнослужещите. Не виждам страната да стои с престижа си зад тези всеотдайни хора. Духът липсва. Не съм експерт в тази област, с цел да дам умело мнение, само че оставам с възприятието, че мнението на специалистите на какви критерии би трябвало да дава отговор новият аероплан е неглижирано. Основание ми дава фактът, че доста хора, които не са експерти, постановат своето мнение по всякакъв начин, с цел да ни убедят, че това е верният избор.

– Вече бяхте оневинен по две от делата против вас, въпреки да предстоят още инстанции. Имате ли пояснение за какво бяхте упрекнат в присвояването на одеяла от НАТО, че сте подпомагали празниците на възрожденските общини с хора и техника, без да им желаете наем, и т. н.? Част от тези обвинявания звучат много необичайно.
– Аз за себе си имам пояснение, само че бих предпочел да разясня, откакто завърши всичко. Всички обвинявания са неоснователни и граничещи с парадокса. Ще Ви дам за образец няколко момента от мнението на юрист Светлана Георгиева: „ Съгласно досъдебните производства по трите каузи против него, ще се хванете за главите и ще решите, че той е най-големият нарушител, немарливец и самозабравил се военачалник, а от доносите и разработките на ДАНС ще видите, че е рисков за националната сигурност на България. Военна прокуратура е траяла операциите като си е „намествала“ показанията на военнослужещите, както си желае единствено и единствено, с цел да внесе делата в съда и да извърши поръчката. Военнослужещите в правосъдните съвещания се отхвърлиха от думите си, признаха за закани от страна на военни прокурори и следователи, в това число с уволнения и вкарване в пандиза, в случай че не кажат това, което манипулира прокурора …а един дори е бил похитен от ДАНС от улицата, и притискан да написа лъжливи неща, същият припадна в залата, до момента в който го разпитвах единствено при споменаването на ДАНС. Разпитахме над 160 души по делата досега…това, което видях аз е…Човек, обожаван от подчинените си..като го видят и му козируват към момента..а като ги питаме в правосъдната зала какъв пълководец е бил, то на човек му иде да се разплаче от отговорите им. “

– Наближават европейски и локални избори? Възнамерявате ли още веднъж да се кандидатирате – за кмет на Карлово или за друга позиция?
– Да, тази година е изборна и предвещава забавни избори. Рано е още да отговоря изрично, само че с цел да не подведа хората, които ме поддържаха и гласоподаваха за мен на последните избори за локална власт заслужават моето почитание, ще кажа, че и в случай че те още веднъж изискат, не би трябвало да ги отчайвам.

– С какво се занимавате в този момент и липсва ли ви армията?
– Работя в частна компания. Следя с интерес протичащото се в страната. Естествено е да ми липсва армията, като се има поради, че самичък съм взел това решение да се посветя на нея. Благодарен съм на ориста, че по този начин ми мина огромна част от съзнателният ми живот. Благодарен съм за всичко, което сме реализирали с сътрудниците и в мир и бран, за което им благодаря, тъй като без тях аз нямаше да съм това, което съм.

Нашият посетител
Бригаден военачалник Димитър Шивиков е приключил военното учебно заведение „ Васил Левски “ във Велико Търново, по-късно и военната академия „ Г. С. Раковски ”. През 2012 година приключва и Военния лицей на Сухопътните войски на Съединени американски щати. Започва службата си като офицер в 68-а бригада „ Специални сили “ в Пловдив. Бил е началник на военните ни контингенти в Ирак и Афганистан, а от 2012-а до 2015 година е пълководец на Стрямската бригада в Карлово.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР