Бившият шеф на PepsiCo Индра Нуйи, заместник-министъра на финансите на

...
Бившият шеф на PepsiCo Индра Нуйи, заместник-министъра на финансите на
Коментари Харесай

Бивш ръководител на Pepsi може да стане шеф на Кристалина Георгиева в Световната банка

Бившият началник на PepsiCo Индра Нуйи, заместник-министъра на финансите на Съединени американски щати Дейвид Малпас и основният изпълнителен шеф на Overseas Private Investment Corp Рей Уошбърн са измежду любимците на Белия Дом за нов началник на Световната банка, оповестяват пред Reuters източници от президентската администрация.

Имената на тримата претенденти излизат единствено ден откакто стана ясно, че дъщерята на президента Доналд Тръмп - Иванка има съществена роля в търсенето на нов президент на Световната банка, който да наследи оттеглящия се на 1 февруари Джим Йон Ким.

 Главният шеф на PepsiCo Индра Нуйи напуща
Главният шеф на PepsiCo Индра Нуйи напуща

Тя управляваше компанията 12 години

Нуйи, която се отдръпна от позицията си в Pepsi през октомври, Малпас, отговарящ за интернационалните връзки във финансовото ведомство и Уошбърн, който оглавява OPIC от август 2017 година, са измежду няколкото претенденти, които се преглеждат като ръководители на Световната банка.

Съединени американски щати, които имат надзорен дял в Световната банка, обичайно избрат водача на институцията от началото на активността й през 1946 година

 Президентът на Световната банка с оставка, Кристалина Георгиева ще го замества
Президентът на Световната банка с оставка, Кристалина Георгиева ще го замества

От 1 февруари

В началото на месеца Ким разгласи изненадващото си овакантяване, повече от 3 години преди края на мандата му през 2022 година Задълженията му краткотрайно ще извършва някогашния еврокомисар Кристалина Георгиева, която е изпълнителен шеф на институцията.

Вероятната причина за отдръпването на Джим Йон Ким са разликите с администрацията на Тръмп по отношение на измененията в климата и нуждата от повече запаси за развиване. Той ще се причисли към фонда за частни вложения Global Infrastructure Partners.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР