Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров основа движение

...
Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров основа движение
Коментари Харесай

Божидар Димитров си основа движение Кан Кубрат

Бившият началник на Националния исторически музей Божидар Димитров основа придвижване " Кан Кубрат ", което си слага за цел България да стане президентска република. Негови учредители са също Кубрат Пулев, отец Боян Саръев, писателят Христо Бойчев, артистът Коцето Калки и други

Създаването на Българско надпартийно придвижване " Кубрат " (БНСК), станало известно като " Кан Кубрат ", беше оповестено за началото на февруари, само че тогава Димитров постъпи в болница поради тежък грип и събитието бе отсрочено за 5 март.

Учредителният конгрес се състоя във Военния дом-паметник в София (някогашната централа на Шесто ръководство на Държавна сигурност), където Божидар Димитров бе донесъл б иблия, револвер, кама и български флагове.

" След едно тригодишно разискване, един Боянски клуб, в който се събраха в началото двайсетина професори, стигнахме до мнението, до което са стигнала много светли мозъци в международната история, че парламентарната република има свойството да изчезне, или както споделя президентът Румен Радев- да атрофира. Последното доказателство е от през вчерашния ден, погледнете Италия, сега за претенденти за министър-председател са един продавач на пици, един комедиант, треторазряден, един стюард, и кой беше- един чистач ", сподели Димитров.

Според него парламентарната република има свойството да се " нацепва " и да се вършат безсмислени обединения. Това се е случвало и в България, 1931-1934 година, тогава е епохата на тоталитаризма в Европа и въпросът е решен доста просто- става боен прелом, партиите са неразрешени и царят стартира да ръководи с същинския хайлайф на нацията- професорите, казано най-общо. И тези професорски държавни управления, както още се назовават, прави България за 8 години едно цвете, счита историкът.

Той акцентира, че задачата на придвижването ще бъде промяна на формата на държавно ръководство - от парламентарна република в президентска . Димитров изрази вяра, че това ще стане скоро със привикване на Велико Народно заседание.

" Не може с референдум, както Слави искаше за мажоритарния избор, само че можем да създадем референдум: " Съгласни ли сте да се свика Велико Народно заседание, което да промени формата на ръководство на България от парламентарна на президентска република? ", разясни Божидар Димитров, определен за ръководител на " Кан Кубрат ".

Сред другите цели на групировката са административна промяна, която да понижи областите от 28 на 6, анулация на три четвърти от лицензионните режими, назначение на кметовете на междинни и дребни общини, понижаване на числеността на Народното събрание на 100 депутати и свикването му на сесии при потребност.

На въпрос дали вижда индивида, който би могъл да оглави сходна президентската република сега, той отговори: " Да, виждам, аз, Божидар Димитров, само че естествено това ще реши народът ".

" Минал съм единствено през една политическа партия - Българската социалистическа партия, когато излязох, споделих, че една партия за един живот- стига. И в този момент не вършим партия, а наднационално придвижване ", посочи Димитров, който бе и министър в първия кабинет на Бойко Борисов, само че напусна поради агентурното си минало.

Божидар Димитръв твърди, че към този момент има две партии, които са групови членове на " Кан Кубрат " - партия " Възраждане " и една от земеделските партии – тази на доктор Стойчо Касабов.

Сред претендентите за членове на " Кубрат " са хора " от национално виновните университетски среди, интелигенция, офицерство и експерти, с посетители от Унгария и български политически и цивилен организации ", оповестиха основателите.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР