Бившият шеф на китайската държавна компания за управление на активи

...
Бившият шеф на китайската държавна компания за управление на активи
Коментари Харесай

Китайски съд произнесе смъртна присъда за огромни подкупи в кеш и злато

Бившият началник на китайската държавна компания за ръководство на активи China Huarong Лай Сяомин беше наказан на гибел за приемане на подкупи, корупция и бигамия. Това е едно от най-големите антикорупционни каузи в страната, оповестяват "Ройтерс " и "Блумбърг ".

Лай Сяомин бе приет за отговорен по обвинявания за приемане на подкупи в размер на 1.79 милиарда юана, което е към 365 млн. $. Това се случило в интервала 2008-2018 година. Всички негови активи ще бъдат иззети в интерес на страна.

"Лай Сяомин беше незаконен и извънредно лаком ", се споделя в правосъдното решение.

Съдът означи, че по-голямата част от корупционната активност се е състояла след 18-ия конгрес на Комунистическата партия, който се организира в края на 2012 година. Това събитие е знаково, защото отбелязва началото на антикорупционната акция, подета от президента Си Дзинпин, която бе и признак на първия му мандат като държавен глава.

"Социалната щета беше голяма, а закононарушенията - извънредно тежки и той би трябвало да бъде строго осъден според закона ", безапелационен е съдът.

China Huarong е една от четирите огромни държавни компании за ръководство на активи в Китай.

В началото на 2020 година бе излъчен документален филм, в който Лай Сяомин признава, че е предпочитал да получава заплащания в брой и да транспортира парите до апартамент в Пекин, къде по-късно полицията откри над 200 милиона юана.

След като бе арестуван през 2018 година, полицията откри, че Лай Сяомин има голям брой парцели, първокласни часовници, коли, злато и сбирки от творби на изкуството, които също са били одобрявани като подкупи.

Отново през 2018 година той беше изключен от ръководещата Комунистическа партия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР