Бившият шеф на банковия надзор в БНБ и и.д. подуправител

...
Бившият шеф на банковия надзор в БНБ и и.д. подуправител
Коментари Харесай

Шефката на Банков надзор не е изтеглила десетки хиляди от КТБ в конфликт на интереси, реши съдът

Бившият началник на банковия контрол в Българска народна банка и и.д. подуправител на банката Нели Кордовска не е в спор на ползи за това, че е изтеглила десетки хиляди евро от КТБ " в последната минута " - един ден, преди да я сложи под специфичен контрол, реши Софийският административен съд, оповестява вестник " Сега ".
 Шефката на Банков контрол е изтеглила десетки хиляди от КТБ в спор на ползи, откри КПКОНПИ 4 година след банкрута
Антикорупционната комисия постанови през предходната година, че Кордовска е работила в условия на спор на ползи, тъй като се е възползвала от служебното си състояние и информацията, която е имала, с цел да избави парите си. 

Според съда обаче реакцията на Кордовска била изцяло естествена и няма нищо общо с това, че тя е имала достъп до вътрешна информация в Българска народна банка. 

Съдът счита, че по това време е имало задоволително обществена информация за положението на КТБ и по тази причина Кордовска не е имала потребност да употребява вътрешна информация. 

Според съда Кордовска " не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди жители, търговски организации и държавни сдружения, които и без да разполагат с така наречен вътрешна информация са почнали евакуиране на средствата си ".

В решението на съда обаче не се загатва за това, че хиляди жители не съумяха да получат парите си в последната минута и трябваше да чакат 5 месеца за обезпечените си от закона суми до 196 000 лв..

Нели Кордовска е изтеглила 64 195 евро от каса на КТБ на 19 юни 2014 година, след работно време - в 17:09 ч. (работата с клиенти завършва в 16:30 ч.). На 20 юни 2014 година КТБ е сложена под специфичен контрол.

Ден по-рано в банката на Цветан Василев към този момент е работила надзорна ревизия. Кордовска е имала достъп до счетоводната и осведомителната система на банката все още на изтеглянето на парите. Тази служебна загадка не е била налична за останалите инвеститори.

Според съда обаче антикорупционната комисия не е потвърдила, че Кордовска е направила нещо, което да я сложи в спор на ползи, защото с цел да има подобен частният интерес би трябвало да въздейства върху безпристрастното и обективно осъществяване на служебните пълномощия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР