Бившият съветски лидер Михаил Горбачов ще си има проблеми с

...
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов ще си има проблеми с
Коментари Харесай

Съдят Горбачов за военни престъпления

Бившият руски водач Михаил Горбачов ще си има проблеми с правораздаването, оповестява afp.com. Шестима родственици на жертви от офанзива на Съюз на съветските социалистически републики против Литва на 13 януари 1991г. са завели иск против Горбачов за военни закононарушения. При офанзивата са убити 14 почтени души и над 700 са ранени. Хиляди деятели за самостоятелност се събраха към радио- и телевизионната кула и други основни здания в столицата Вилнюс, с цел да се опитат да спрат руснаците да поемат надзор по време на конфликтите за самостоятелност на Литва.
През 2009 година литовски съд осъди десетки някогашни водачи от руската ера за военни закононарушения, само че прокурорите отхвърлиха да проверяват Михаил Горбачов, който беше на власт по това време. Този отвод вбеси жалбоподателите.

В същото време те упрекват някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики, че има надзор над руската войска и че не е спрял това „ съзнателно закононарушение “ против литовците, които желаеха свободата си след 50 години руска окупация.

„ Ясно е, че военните дейности не биха били вероятни без съгласуваност с Горбачов “, сподели Робертас Повилайтис, който принудително загуби татко си.

Той счита, че този развой е " доста значим " и че в случай че не бъде прегледана отговорността на президента, " правораздаването не е цялостно ".

Повечето от 67-те души, наказани за военни закононарушения в Литва, са били съдени задочно, в това число някогашният руски министър на защитата Гмитри Язов, който умря през 2020 година

Много литовски водачи от руската ера бяха вкарани в пандиза за дейностите си, само че други обвинени останаха недокоснати в Русия или Беларус.

Литва и другите балтийски страни, а точно Латвия и Естония, по-късно бяха интернационално приети през 1991 година, след пет десетилетия руска окупация, и се причислиха към Европейски Съюз и НАТО през 2004 година

Горбачов сега е на 90 години и живее в Русия. Дори и да бъде наказан обаче той сигурно няма да влезе в пандиза, а неговата присъда ще бъде задочна както и на останалите наказани.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР