Бившият съветски лидер Михаил Горбачов ще остане в историята като

...
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов ще остане в историята като
Коментари Харесай

Горбачов: Москва и Вашингтон не бива да допускат нова “гореща война”

Бившият руски водач Михаил Горбачов ще остане в историята като индивида който беше отпред на една империя при нейния разпад, оповестява Си Ен Ен. По-малко известна обаче за историята остава срещата му с американския президент Джордж Буш старши няколко седмици след рухването на Берлинската стена.

Двамата се срещат на средиземноморския остров Малта, където разискват извънредно бързата смяна на историята. „ Погледнете какъв брой нервни сме ", споделя Горбачов, показвайки фотография, на която е паралелно до Буш. „ Шокирани сме от бързината, с която се случиха измененията ", споделя Буш старши в документалния филм „ Среща с Горбачов " на режисьора Вернер Херцог, който ще бъде излъчен в Русия на 5 декември.
30 години по-късно някои от главните проблеми обсъждани на срещата в Малта към момента носят избран отзив - контролът над оръжията, Афганистан и проблемите в построяването на доверие сред Москва и Вашингтон.
В деня, в който Си Ен Ен беседва с Горбачов в Москва, президентът Доналд Тръмп направи изненадващо посещаване на американските войски в Афганистан, където той разгласи, че договарянията за мир с талибаните са възобновени. Подобно на Съветския съюз преди три десетилетия, Съединени американски щати се пробват да договорят евакуиране от Афганистан, като в същото време подсигуряват, че централното държавно управление в Кабул няма да се срине.

През 1989 година Съединените щати и Съюз на съветските социалистически републики бяха на противоположни страни на спора, като Вашингтон поддържаше муджахидините, които се опитваха да смъкват държавното управление на подкрепяния от руски режим на президента на Афганистан Мохамед Наджибула. Но малко повече от две години по-късно Съюз на съветските социалистически републики се разпада, помощта на държавното управление в Кабул пресъхва и държавното управление на Наджибула падна.
Запитан какви уроци могат да бъдат извлечени от изтеглянето на руските войски от Афганистан, Горбачов отговори: " Те трябваше да бъдат изтеглени. Това е главният урок. Знаеш ли, това е като съчка кибрит. Тя е запалена, огънят се популяризира. И тези конфликти, когато водещите, най-големите страни в този спор, стават все по-ожесточени - те са рискови за всички народи ".
Русия стартира изтеглянето на войските си от Афганистан в края на 80-те години на предишния век.
Падането на Берлинската стена беше предшествано от още един главен миг: подписването на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват през 1987 година

Този главен принцип на контрола над оръжията дейно се разпадна тази година, откакто Съединени американски щати публично се отдръпнаха и съветското държавно управление съобщи, че съглашението е изхвърлено в кошчето.
На въпрос за прекратяването на контракта, който той подписа дружно с президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън, Горбачов изрази вяра, че сходни съглашения за надзор на оръжията могат да бъдат възобновени.
" Всички съглашения, които са там, са непокътнати и не са унищожени ", сподели той. " Но това са първите стъпки към унищожаването на [онова, което] никога не би трябвало да бъде унищожено. Следователно, в случай че този път продължи, всичко е допустимо. Това не би трябвало да се позволява. "
Крайната цел на контрола на оръжията, добави той, би трябвало да бъде да се отървем изцяло от нуклеарните оръжия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР