Бившият съветски лидер Михаил Горбачов приветства решението на Нобеловия комитет

...
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов приветства решението на Нобеловия комитет
Коментари Харесай

Горбачов и ЕС приветстваха решението на Нобеловия комитет

Бившият руски водач Михаил Горбачов приветства решението на Нобеловия комитет да връчи премията за мир на Международната акция за възбрана на нуклеарните оръжия, оповестява АП.

Горбачов разясни, че това решение укрепва позицията, контрактувана сред някогашния руски водач и американския президент Роналд Рейгън на срещата в Рейкявик преди десетилетия.

 Международната акция за възбрана на нуклеарните оръжия печели Нобела за мир за 2017 година Обновена
Международната акция за възбрана на нуклеарните оръжия печели Нобела за мир за 2017 година

В претекстовете на комитета се отбелязва, че акцията получава премията за работата си...

Михаил Горбачов, който самият се афишира против нуклеарните оръжия от напускането на властта през 1991 година, означи в известие, че е доста смутен от това, че военните доктрини още веднъж разрешават потреблението на нуклеарни оръжия.

" Бих желал да напомня за взаимна декларация, която подписахме с Роналд Рейгън: нуклеарна война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да се стига до там ", разясни той.

Въпреки че срещата в Рейкявик през 1986 година се провали в последния миг, тя докара до подписването на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват през 1987 година, който не разрешава всички крилати и балистични нуклеарни и стандартни ракети с обхват на деяние сред 500 и 5 500 километра.

В същото време шефът за външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини приветства решението на Нобеловия комитет.

" Ние споделяме мощен ангажимент за реализиране на задачата за свят без нуклеарни оръжия ", написа тя в " Туитър ".

Две страни членки на Европейски Съюз - Франция и Англия - са нуклеарни сили.

Междувременно НАТО хладно одобри новината за Нобеловата премия за мир , осведоми Агенция Франс Прес. Според организацията сходни старания за свят без атомни оръжия би трябвало да вземат под внимание " действителностите " с световната сигурност.

Генералният секретар другояче приветства " вниманието, отделено на въпроса ", и че НАТО е зает да се основат условия за свят без нуклеарни оръжия.

Но съгласно него сходна възбрана слага под риск постигнатия през годините триумф с неразпространението на нуклеарни оръжия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР