Бившият ръководител на вече несъществуващата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров

...
Бившият ръководител на вече несъществуващата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров
Коментари Харесай

Съдът потвърди отказ на ВСС да накаже прокурор, споменат в аферата Осемте джуджета


Бившият началник на към този момент несъществуващата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров няма да бъде осъден поради, в която той беше упоменат като един от забърканите магистрати в скица за изземване на частен бизнес.

Това излиза наяве от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което дефинитивно е доказан отвод на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да глоби дисциплинарно обвинителя, заяви правният портал в петък.

Петров беше, против които някогашният длъжностен правосъден и сегашен вътрешен министър - Иван Демерджиев, подаде сигнал във Висш съдебен съвет. В него бяха посочени “доста неприятни дейности, осъществени в болнично заведение с разрешението и глобата на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са правили разпоредителни покупко-продажби “.

Това изложение съответствува с изказванията на предприемача Илия Златанов, който в поредност изявленията пред Антикорупционния фонд описа, че е бил заставен да трансферира бизнеса си в столичната болница “Лозенец “ в миг, когато сина му Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лекуване, до момента в който се намира в ареста. Според разказите на бащата влошеното здраве на сина е употребявано, за бъдат двамата изнудвани.

Златанов сочеше за главен основател на схемата някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров-Еврото и брачната половинка му Любена, само че загатваше и имената на някогашния вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, Димитър Франтишек Петров и шефа на националното разследване Борислав Сарафов.

По случая беше формирана инспекция на Софийската градска прокуратура през лятото на 2020 година, държавното обвиняване не е предоставяло никаква информация за нейния ход от този момент насам. През предишния ноември Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи също стартира инспекция по “Осемте джуджета “.

Бяха извършени редица разпити, в това число на Петьо Петров, а Младен Маринов беше поради пикап на Златанов, който откакто е бил заставен да трансферира, се оказва благосъстоятелност на дъщерята на някогашния вътрешен министър.

Освен против Димитър Франтишек Петров, сигналът на Демерджиев беше и против сътрудниците му Нели Спасова и Мария Николова. И тримата сега работят в Софийската градска прокуратура. Преди време Петров даже беше командирован във.

Основният миг по делото във Върховен административен съд са изказвания на контрольор в Главна дирекция “Изпълнение на наказванията ” (ГДИН) към правосъдното министерство. Той споделя, че по отношение на прехвърлянето на компаниите на Златанов е провел диалог с Ангел Кънев от някогашната спецпрокуратура, който е осъществявал контрол за правда в следствения арест, където е бил Явор Златанов.

Според думите на инспектора от ГДИН прокурор Кънев му е споделил, че е приказвал с сътрудника си Димитър Франтишек Петров и той го е уверил, че е известен за прекачване на компании, които са били запорирани. Разпореждане в тази посока е издадено от Мария Николова.

Това обаче не се потвърдило в хода на дисциплинарното произвеждане, формирано от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. На собствен ред Върховен административен съд удостоверява, че тези изказвания не могат да бъдат потвърдени - нито от свидетелските показания, нито от очната ставка сред инспектора от ГДИН и Ангел Кънев.

Затова и съдът на две инстанции удостоверява отхвърли на правосъдния съвет да накаже обвинителя. Петчленният състав на Върховен административен съд по делото е управляван от някогашния административен началник на съда Георги Колев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР