Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ

...
Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ
Коментари Харесай

Бивша шефка в БНБ изтеглила парите си от КТБ часове преди затварянето на банката

Бившият началник на ръководство "Банков контрол " в Българска народна банка и сегашен заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Нели Кордовска е уличена от новата Антикорупционна комисия в спор на ползи. Причината - безусловно часове преди затварянето на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) на 20 юни, 2014 година, Кордовска е изтеглила персонален влог от малко над 64 000 евро (64 195) от банката.

Кордовска изтегля парите в 17:09 часа на 19 юни 2014 година. Сигналът против някогашния член на управлението на Българска народна банка е от 2015 година, само че някогашната Комисия за определяне и попречване на спор на ползи, която се вля в новата мегаантикорупционна комисия не се произнесла заради липса на кворум, осведоми в. "24 часа ". Едва на 31 май тази година Кордовска е уличена в спор на ползи от новото антикорупционно звено.

От решението излиза наяве, че като началник на "Банков контрол " тя е знаела за положението на КТБ. На 18 юни персонално назначила ревизия в банката. "Разполагала е с информация за всички изходящи парични потоци от КТБ в интервала. Следователно в края на 19 юни 2014 година, когато е осъществено тегленето, Кордовска е била наясно, че КТБ е в заплаха от несъстоятелност и слагане под специфичен контрол ", написа в формалното мнение. С други думи - Кордовска употребила служебната информация в собствен частен интерес.

Банкерката, която сега е зам.-шеф на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, се е явила пред комисията за определяне на спор на ползи през март 2015 година Адвокатът ѝ отричал тя да е направила тегленето в последния миг, тъй като имала вътрешна информация. А ръководителят на Временната анкетна парламентарна комисия за КТБ и народен представител от ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи през 2015 година, че Кордовска дала пояснение и пред Народното събрание, като обяснила изтеглянето на парите с "техническа неточност ".

Решението може да се апелира пред Софийския административен и пред Върховния административен съд. Ако те го потвърдят, Кордовска ще бъде санкционирана до 7 000 лв. и лишена от възнаграждението си в деня, когато е била в спор, само че и това предстои на обжалване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР