Бившият работодател на юриста отрича обвинениятаГлавната прокуратура на Русия смята,

...
Бившият работодател на юриста отрича обвинениятаГлавната прокуратура на Русия смята,
Коментари Харесай

Магнитски може да е бил отровен

Бившият шеф на юриста отхвърля обвиняванията


Главната прокуратура на Русия счита, че юристът Сергей Магнитски (1972-2009) може да е бил токсичен с “използване на диверсионни химически субстанции, съдържащи съединения на алуминия ”, имитирайки естествена гибел, съобщи Би Би Си.

Съобщението за това бе направено с възобновяването на делото против британския финансист Уилям Браудър, началник на английския фонд “Ермитаж Кепитъл ” и някогашен шеф на Магнитски. Според съветските управляващи Браудър е имал най-голяма полза от гибелта на Магнитски, който бил и негов инспектор.
 Уилям Браудър е упрекнат в нелегално продобиване на 1,5 милиарда $ в Русия. Уилям Браудър е упрекнат в нелегално продобиване на 1,5 милиарда $ в Русия.
“Ермитаж ” бе най-големият фонд за задгранични вложения в Русия при започване на века, само че през 2008 година шефът му бе упрекнат в укриване на налози. Заради което Сергей Магнитски бе задържан. Юристът на собствен ред упрекна в корупция чиновници на съветските силови структури. След година без съд и присъда в ареста Магнитски умря, публично от остра сърдечно-съдова непълнота. Западът обаче е на мнение, че гибелта му се дължи на нечовешките условия в пандиза. В реакция на случилото се в Съединени американски щати благодарение на Браудър е признат така наречен “закон Магнитски ”, който вкарва наказания против лица, виновни за нарушение на правата на индивида и върховенството на закона в Русия. Аналогични закони одобриха и Англия, Канада, Естония, Литва и Латвия.

Сега съветското разследване упреква Браудър в пране на милиони долари благодарение на компании в Кипър, Латвия и Швейцария и Москва има намерение да го разгласи за интернационално търсене. Прокуратурата подозира, че може да е обвързван и с още 4 убийства, в това число на предприемача Александър Перепеличний в Лондон през 2012 година

Самият Браудър, който е един от най-яростните критици на Кремъл на Запад, назова новите обвинявания против него “кафкиански ”. През 2005 година му бе наложена възбрана да посещава Русия, откакто бе избран за опасност за националната сигурност. От години той твърди, че е разкрил огромна корупционна спекулация и поради това съветските управляващи са завели против него “изфабрикувани каузи ”. Браудър (54 г.) към този момент има задочна присъда в Русия от 9 година в колония поради укриване на налози, умишлен фалит и изкупуване на акции на “Газпром ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР