Бившият президент Омар Башир е изправен пред официални обвинения в

...
Бившият президент Омар Башир е изправен пред официални обвинения в
Коментари Харесай

Обвиняват Омар Башир в убийството на 90 протестиращи

Бившият президент Омар Башир е изправен пред публични обвинявания в ликвидиране, оповестиха международните осведомителни организации.

Омар Башир и други са упрекнати за подстрекателство и присъединяване в убийствата на стачкуващи, разгласи на 13 май офисът на основния прокурор на Судан Ал Валид Сайед Ахмед.

Припомняме, че експрезидентът бе свален от власт през април от военните след 30-годишно ръководство.

Армията и опозицията водят договаряния за преходно ръководство, като опозиционерите упорстват за цивилни в ръководството.

Прокуратурата акцентира убийството на Бабикер Абдул Хамид, 27-годишен доктор, погубен на 19 януари, защото той се пробва да окаже здравна помощ на протестиращите, сподели Хиба Морган от Ал Джазира.

Лекарят е един от 90 починали в митингите в Судан от декември, съгласно Централния комитет на лекарите в Судан, който следи броя на жертвите. Правителството изброява 65 като мъртви. До 13 май 2019 година не бяха регистрирани висши държавни числа.

Башир също по този начин е изправен пред следствие по обвинявания в пране на пари и финансиране на тероризма.

Башир бе арестуван в затвор в Хартум.

Междувременно президентът на Южен Судан Салва Киир анулира изключително състояние, наложено през 2017 година. Декларацията на президента идва, когато ръководещите и опозиционните партии се съгласят да си дадат още шест месеца, с цел да образуват държавно управление на единството като част от мирното съглашение, което те подписаха през 2017 година

Шестмесечното удължение бе подписано с посредничеството на Междуправителствения орган за развиване (IGAD), източноафрикански търговски блок от осем страни, който подкрепя посредничеството сред воюващите страни от Южен Судан. Но мнозина не престават да се съмняват, че може да бъде реализиран дълготраен мир.

" Следващите шест месеца не би трябвало да се губят, защото последните осем бяха ", сподели Международната спешна група. " Двете страни би трябвало да вземат сложни решения, а задграничните сътрудници на Южен Судан би трябвало да ги предизвикват и да ги притискат, с цел да предотвратят връщане към войната. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР