Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе ще бъде погребан с

...
Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе ще бъде погребан с
Коментари Харесай

Семейството на Мугабе иска частно погребение

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе ще бъде заровен с частна гала в ден, който ще бъде избран в допълнение, заяви през днешния ден фамилията му, представено от Ройтерс.

Това решение на фамилията на умрелия на 95-годишна възраст някогашен президент слага в неловко състояние неговия правоприемник на президентския пост, който имаше желание Мугабе да бъде заровен в събота в националния мавзолей. Тялото на починалия дойде през вчерашния ден в Зимбабве от Сингапур, където той умря, и бе изложено на стадион в столицата Хараре за 3-дневно поклонение от през днешния ден. Там се стекоха многохилядни тълпи от искащи да зърнат ковчега и се стигна даже до навалица, при която бяха ранени няколко души, откакто полицията не съумя да удържи множеството, заяви Асошиейтед прес.

Президентът Емерсън Мнангагва - някогашен заместител на Мугабе, който провежда и заговора за свалянето му през ноември 2017 година, както и ръководещата партия ЗАНУ-ПФ желаеха Мугабе да бъде заровен в мемориала на героите от освободителната война против режима на бялото малцинство. Правителството планираше траурна гала с държавни почести в събота и заравяне в неделя. На това обаче се опълчиха някои от роднините на Мугабе. В изказване от името на фамилията се показва неодобрение, че държавното управление приготвя стратегия за траурните церемонии и погребението, "без да се съветва с най-близките му ".

Лео Мугабе - племенник на починалия президент, сподели, че погребалната гала ще бъде частна и не посочи къде. "Семейството взема решение в този случай ", добави той. Според Ройтерс някои от роднините желаят Мугабе да бъде заровен в родното му село на 85 км от Хараре.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР