Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе днес следобед бе погребан

...
Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе днес следобед бе погребан
Коментари Харесай

Бившият зимбабвийски президент Робърт Мугабе бе погребан в родното му село

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе през днешния ден следобяд бе заровен в родното му село Кутама, в северозападната част на страната, в наличието на стотици членове на фамилията му и негови близки, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Покрит с националното знаме, ковчегът с тленните остатъци на Мугабе бе спуснат в гроб в прашен двор в имението му в Кутама след траурна гала.

Вдовицата му Грейс Мугабе, облечена цялата в черно, първа от членовете на фамилията хвърли бели рози в гроба.

Погребението е завършек на разногласието, който от седмици противопоставяше околните на някогашния държавен глава и държавното управление на неговия правоприемник Емерсън Мнангагва къде да бъде заровен Робърт Мугабе.

Робърт Мугабе умря на 6 септември на 95 години в болница в Сингапур и съгласно първичните проекти трябваше да почива в Националния мавзолей на героите от битката за избавление в Хараре, както упорстваха управляващите.

В последна сметка обаче фамилията му имаше последната дума и бе решено той да бъде заровен в Кутама, на стотина километра северозападно от столицата Хараре.

Този спор за следващ път хвърля светлина върху мощното напрежение, породило се преди близо две години сред последните правилни почитатели на починалия президент и новия водач Емерсън Мнангагва, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР