Бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе освободен от ареста

...
Бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе освободен от ареста
Коментари Харесай

Освободиха Мишел Платини от ареста

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе освободен от ареста след часове, прекарани в разпит по отношение на престъпно следствие по отношение на награждаването на Катар с домакинство на Мондиал 2022. Бившата легенда на Франция, който бе началник на УЕФА сред 2007-2015, бе арестуван във вторник от френската антикорупционна полиция, която проверява случай на корупция с обезпечаването на домакинство на Катар от 2010 за Световното състезание след три години.

 © БГНЕС
63-годишният Платини отхвърли да е взел участие в корупция на излизане от офиса на полицията в Нантер в западните покрайнини на Париж.

„ Беше дълго, само че имайки поради броя въпроси, това не бе изненада – разпитваха ме за Евро 2016, Световното в Русия, това в Катар, ФИФА “, разкри той пред медиите.

Службата на френската прокуратура за финансови закононарушения стартира авансово следствие през 2016 по съмнение в корупция към вота в интерес на Катар и обезпеченото домакинство на Мондиал 2018 на Русия.

Според Сеп Блатер, който бе президент на ФИФА по това време, Катар печели правата на хазаин след договорка с Франция, която е нарушила личната „ дипломатична спогодба “ на ФИФА, при която Русия е хазаин на Световното през 2018, а Съединени американски щати четири години по-късно.

Френското следствие в този момент се концентрира върху хипотетична намеса от страна на някогашния президент на Франция Никола Саркози. Според списание „ France Football “, на 23 ноември 2010 година в Париж се е провела загадка среща сред Саркози, тогавашния принц на Катар (сега емир) Тамим бин Хамад ал-Тани и Платини, който по това време бе по едно и също време президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА.

След малко повече от седмица, ФИФА награди Катар с домакинство на Мондиал 2022.

Платини отхвърли обвиняванията на Блатер, наричайки ги „ долни неистини “ и отхвърли да е бил повлиян от президента Саркози. Самият Блатер съобщи за Агенция Франс Прес, че е бил „ сюрпризиран “ от това, че Платини е бил разпитан от полицията, добавяйки, че това „ няма да му помогне “ няколко месеца преди края на наказването му.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР