Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че не е

...
Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че не е
Коментари Харесай

Горбачов разобличи голяма лъжа в сериала Чернобил

Бившият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов съобщи, че не е издавал предписание учен Валери Легасов, който взе участие в следствието на аргументите за повредата в АЕЦ „ Чернобил ”, да не бъде награждаван със звание „ Герой на социалистическия труд ” и не е попречил кариерата му на академик. Според сюжета на сериала „ Чернобил ”, който бе излъчен по HBO, ученият се прости с кариерата си, откакто в съда показва своята доктрина за злополуката от април 1986 година

„ Не съм давал (указания). Кой различен дава с изключение на мен? Това са измислици ”, съобщи той. Горбачов добави, че към момента не е гледал сериала, тъй като е в болница.

Повишеният интерес към живота на учения породи след края на кино лентата, в който Легасов бе изигран от артиста Джаред Харис. В последния епизод той дава показания пред съда.



Легасов упреква страната, че е премълчала за дефектите в реакторите. В реалност ученият не е разпитван по делото против служащите от централата. Сцената с него е художествена небивалица.

Валери Легасов е измежду членовете на държавната комисия по следствие на аргументите и очистване на последствията от повредата в чернобилската АЕЦ. Според една от версиите, с отчета, който е изнесъл на конференцията на МААЕ във Виена през 1986 година, той е разгласил секретни данни.

Някои историци допускат, че след изявлението му Горбачов е взел решение да не му дават звание. Издигането му по кариерната стълбица след този случай е прекъснато. Академикът два пъти е бил предлаган за това звание, само че по този начин и не го получава. През 1988 година той поставя завършек на живота си.

Източник Блиц
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР