Бившият президент на СССР Михаил Горбачов отрече да има участие

...
Бившият президент на СССР Михаил Горбачов отрече да има участие
Коментари Харесай

Горбачов за сериала Чернобил: Не съм разпореждал да се унищожава кариерата на Легасов

 Бившият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов отхвърли да има присъединяване в определянето на ориста на първия заместник-директор на Курчатовския институт за атомна сила и член на държавната комисия за унищожаване на следствията от повредата в АЕЦ " Чернобил “ Валери Легасов.

Според сюжета на едноименния сериал, продуциран от американския ефирен канал HBO и английската телевизионна мрежа Sky, Горбачов персонално е разпоредил да не удостояват Легасов с купата " Герой на социалистическия труд ", след което кариерното израстване на учения е спряно.

Пред радио " Говори Москва “ някогашният началник на руската страна означи, че няма връзка с кариерата на нуклеарния академик. " Не съм давал сходни указания. И кой, с изключение на мен, ще даде? Това е небивалица “, сподели Горбачов. Самият той не съумял да изгледа последната серия на " Чернобил “, защото се лекува в болница. 

Валери Легасов проверява аргументите за злополуките в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 година. През август същата година той показва резултатите от работата на комисията на експертната конференция на МААЕ във Виена и съгласно някои историци разкрива класифицирана информация за изключителното състояние, която не е била позволена от управлението на страната.

През 1986-1987 година той два пъти е предлаган за почитане с купата " Герой на социалистическия труд “, само че и двата е оставен без премия. През 1988 година се самоубива.

Валери Легасов е един от основните герои в сериала " Чернобил “. В последната серия той се изправя пред съда, където упреква руската страна в премълчаване на фабричните недостатъци в атомните реактори от вида, употребен в Чернобилската АЕЦ. Именно те, по думите му, дружно с дейностите на чиновниците в централата, са довели до злополуката. 

Преди гибелта си ученият е записал своите мемоари на аудиокасета. Там показва, че гърмежът в АЕЦ е резултат от " десетилетно задържане “ на развиването на атомната енергетика в Съюз на съветските социалистически републики, дефектни реактори, спестовност на средства и нарушавания в ограниченията за сигурност.

Ролята на Легасов в телевизионния сериал " Чернобил “ се играе от английския артист Джаред Харис. Проектът, който споделя за случая през 1986 година, беше пуснат на канал HBO през май тази година. Според потребителите на IMDB " Чернобил “ е най-популярното телевизионно предаване в историята.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР