Бившият президент на САЩ Роналд Рейгън (1981 - 1989) е

...
Бившият президент на САЩ Роналд Рейгън (1981 - 1989) е
Коментари Харесай

Рейгън в телефонен разговор с Никсън нарекъл африканците маймуни

Бившият президент на Съединени американски щати Роналд Рейгън (1981 - 1989) е направил расистки коментар по адрес на африкански делегации в Организация на обединените нации , наричайки ги " маймуни " и споделил, че към момента им е " неловко да носят обувки ".

Това излиза наяве от запис, който се появи в общественото пространство по-рано тази седмица , написа " Гардиън ".

Рейгън е направил мненията по време на телефонен диалог с някогашния президент Ричард Никсън. През 1971 година те са обсъждали гласоподаване в Организация на обединените нации за признание на Китай вместо американския съдружник -Тайван. Тогава Никсън към момента беше президент, а Рейгън - губернатор на Калифорния.

Двамата са обсъждали реакцията на делегацията на Танзания по време на гласуването. Делегатите са танцували в залата.

" Да гледаш това нещо по малкия екран, както аз направих, да видиш тези, тези маймуни от тези африкански страни, по дяволите, към момента им е неловко да носят обувки ", споделил Рейгън пред Никсън, който избухнал в смях.

Първи разгласява записа списание " Атлантик " в публикация на Тим Нафтали, който управлява Президентската библиотека и музей на Ричард Никсън от 2007 до 2011 година

Нафтали написа, че диалогът сред двамата някогашни президенти е оповестен за първи път през 2000 година, само че без расистките мнения, с цел да се " отбрани персоналното пространство на Рейгън ". След гибелта на Рейгън през 2004 година Нафтали изиска да се разгласяват всички записи с Рейгън. Националните архиви разгласиха всички записи. Според Нафтали Рейгън е бил покровител на Тайван и е " презирал " Организация на обединените нации , упорствал е Съединени американски щати неотложно да изоставен международната организация.

Други записи демонстрират, че Никсън е перифразирал мненията на Рейгън , с цел да изрази същото мнение, само че без да повтаря расисткия коментар. В последвал диалог с държавния секретар Уилям Роджърс Никсън разказал диалога си с Рейгън.

" Той гледа тези, ух, той сподели, че тези, ух...тези канибали на малкия екран предходната нощ, и той сподели: " Господи, те даже не носят обувки, и тук в Съединени американски щати ще предадат ориста си на това " и по този начин нататък ", споделил Никсън.

Информацията е оповестена на фона на обвиняванията против сегашния американски водач Доналд Тръмп в расизъм.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР