Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че приемникът му

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че приемникът му
Коментари Харесай

Тръмп обвини Байдън за успеха на талибаните

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че приемникът му Джо Байдън е виновен за военните триумфи на талибаните в Афганистан, съобщи Франс прес.

" Ако в този момент бях президент, изтеглянето ни от Афганистан щеше да е обвързано с условия. Това щеше да е едно доста по-различно и по-успешно евакуиране и талибаните знаят това по-добре от всеки различен. Разговарял съм персонално с талибански водачи, които знаят, че това, което вършат през днешния ден, нямаше да се допусне, в случай че аз бях президент ", посочи Тръмп, представен от NOVA.

Тръмп, който загуби на президентски избори през ноември предходната година, не посочи какви ограничения съответно би подхванал, с цел да спре настъплението на талибаните, в случай че беше на власт, отбелязва Агенция Франс Прес. По време на неговото ръководство - на 29 февруари предходната година - Съединени американски щати поеха задължението да изтеглят силите си от Афганистан до 1 май тази година.

В подмяна талибаните се ангажираха да стартират мирни договаряния с афганистанското държавно управление, да се въздържат от офанзиви против американските военни и американските ползи в Афганистан, и да пресечен всевъзможни връзки с Ал Каида. След сключването на това съглашение, държавното управление на Тръмп понижи доста американското военно наличие в Афганистан и пое ангажимент да съблюдава крайния период за цялостно евакуиране - 1 май.

При встъпването в служба на новия американски президент Джо Байдън на 20 януари тази година в Афганистан имаше единствено 2500 американски военнослужещи и 16 000 души спомагателен граждански личност. Байдън в началото спря изтеглянето, до момента в който проучва обстановката, а през април удостовери цялостното евакуиране на американците. За краен период изначало бе избрана датата 11 септември, само че след това тя беше изменена на 31 август. Талибаните превзеха през вчерашния ден град Газни, който е от стратегическо значение и се намира на 150 км югозападно от Кабул. Те превзеха за няколко дни по-голямата част от Северен Афганистан и са към този момент рисково покрай афганистанската столица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР