Тръмп ще бъде арестуван по дело за изборен рекет в Джорджия

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отправя към Джорджия
Коментари Харесай

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отправя към Джорджия в четвъртък, за да се изправи пред обвинения в рекет и заговор и вероятно да бъде подложен на историческа престъпност.

77- годишният Тръмп ще бъде арестуван в затвора на окръг Фултън в Атланта, обвинен в съучастие с 18 съобвиняеми, за да се опита да отмени изборния резултат от 2020 г. в ключовия южен щат.

Обвинението срещу милиардера е четвъртото му от април и подготвя сцената за година на безпрецедентна драма в съдебната зала, докато се опитва да балансира между явяването си на подсъдимата скамейка с провеждането на друга кампания в Белия дом.

В публикация в своята платформа Truth Social Тръмп каза, че ще бъде арестуван на 19:30 ч. (23:30 GMT) за „имането на дързостта да оспори ФАШИРИРАНИ И ОТКРАДНАТИ (sic) ИЗБОРИ.“

Тръмп успя да избегне заснемането на снимка по време на предишните си арести тази година: в New Йорк по обвинения в плащане на тайни пари на порнозвезда, във Флорида за злоупотреба със строго секретни правителствени документи и във Вашингтон по обвинения в заговор за компенсиране на загубата му на изборите през 2020 г.

Но шерифът на окръг Фултън Пат Лабат каза стандартно процедурата в Джорджия е да се направи снимка на обвиняем, преди да бъде освободен срещу гаранция - вече определена на $200 000 в случая на Тръмп.

Арестът ще дойде един ден, след като Тръмп отхвърли телевизионен дебат в Милуоки, Уисконсин, включващ осем от неговите съперници за републиканската президентска номинация през 2024 г. – всички от които изостават доста зад него в социологическите проучвания.

Въпреки това той все още открадна светлината на прожекторите, като всички с изключение на двама кандидати казаха, че биха го подкрепили като номиниран от партията, дори и да е осъден престъпник.

По време на предварително записано интервю с бившия водещ на токшоуто на Fox News Тъкър Карлсън – което беше излъчено в социалните медии едновременно с дебата – Тръмп отхвърли четирите наказателни обвинения, повдигнати срещу него като „глупости“.

Той каза, че Министерството на правосъдието е било „въоръжено“ при президента демократ Джо Байдън, за да възпрепятства кандидатурата му за Белия дом.

- Бивш помощник се предава -

Строг периметър за сигурност е създаден преди пристигането на Тръмп в затвора на окръг Фултън, който се разследва за множество смъртни случаи на затворници и плачевни условия.

Fani Уилис, окръжният прокурор, който заведе мащабното дело за рекет, постави краен срок до обяд (16:00 GMT) в петък, за да се предадат 19-те обвиняеми.

Единадесет са се предали досега, включително бившият началник на кабинета на Тръмп Марк Медоус, който се предаде в четвъртък и беше освободен срещу гаранция от 100 000 долара.

Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който беше личен адвокат на Тръмп, когато той беше в Белия дом и енергично прокарваше фалшивите твърдения, че Тръмп е имал спечели изборите през 2020 г., беше натоварен по делото в сряда.

Джон Ийстман, консервативен адвокат, който е обвинен в изготвяне на схема за представяне на фалшив списък от избиратели на Тръмп в Конгреса от Джорджия вместо легитимния Байдън, също е арестуван и освободен.

Няколко поддръжници на бившия президент се събраха пред затвора в четвъртък, включително Шарън Андерсън, която прекара нощта в колата си.

" Мисля, че това е политическо преследване и сега това се превърна в политическо преследване“, каза Андерсън пред АФП.

Тръмп е първият американски президент в историята, изправен пред наказателни обвинения.

Неговият безпрецедентен съдебните процеси може да съвпаднат с първичния сезон на републиканците за президентските избори, който започва през януари, и кампанията за изборите за Белия дом през ноември 2024 г.

Специалният прокурор Джак Смит предложи начална дата за януари 2024 г. за процеса срещу Тръмп по обвинения в заговор за отмяна на последните избори, кампания от лъжи, която кулминира в атаката срещу Капитолия на САЩ от неговите поддръжници.

Адвокатите на Тръмп контрираха с предложена начална дата много след изборите.

Прокурорите в Грузия искат делото за рекет да започне през март следващата година, същия месец, когато Тръмп трябва да бъде съден в Ню Йорк по обвинения в плащане на тайни пари на порнозвездата Сторми Даниелс.

Случаят във Флорида, в която Тръмп е обвинен, че е взел секретни правителствени документи, докато е напускал Белия дом и е отказал да ги върне, е планирано да започне през май.

cl/bgs

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР