Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен за работа

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен за работа
Коментари Харесай

Доналд Тръмп е обвинен по делото за секретни документи

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е упрекнат за работа с ъс секретни документи , откакто е напуснал Белия дом, осведоми „ BBC “. 76-годишният Тръмп е изправен пред 7 обвинявания , в това число неразрешено запазване на секретни файлове, оповестиха американски медии. Обвиненията към момента не са обществени.

Това е второто обвиняване против Доналд Тръмп и първото федерално обвиняване против някогашен президент. Той води акция за завръщане в Белия дом през 2024 година

Правни специалисти акцентират, че обвинителният акт няма да ограничи способността на Тръмп да се кандидатира още веднъж за президент. В обява в Truth Social в четвъртък самият Тръмп акцентира, че е почтен и е бил свикан да се яви във федералния съд в Маями, Флорида, във вторник следобяд, където ще бъде задържан и ще чуе обвиняванията против него. Той написа:

„ Никога не съм считал, че е допустимо сходно нещо да се случи на някогашен президент на Съединените щати . “

И прибавя:

„ Това в действителност е тъмен ден за Съединените американски щати. Ние сме страна в сериозен и бърз крах, само че дружно ще създадем Америка още веднъж велика!

Адвокатът на Тръмп Джим Тръсти разяснява пред „ CNN “, че някогашният президент е получил детайлности за обвиняванията в документ за призовка. Той посочи, че те включват интрига , погрешни изказвания , възпрепятстване на правораздаването и нелегално задържане на класифицирани документи според Закона за шпионажа.

Министерството на правораздаването (DOJ) отхвърли коментар и обвинителният акт не е оповестен обществено. Обвинителният акт е документ, който излага детайлности за обвиняванията против обещано лице, като подсигурява, че то е известено за хипотетични закононарушения.

Тайните служби на Съединени американски щати следва да се срещнат с личния състав на Тръмп и неговите офицери по сигурността, с цел да възнамеряват пътуването му до съда в Маями. Специалният прокурор Джак Смит преглежда доказателствата по делото с документите, откогато беше назначен да го следи от основния прокурор Мерик Гарланд през ноември.

Миналата година курортът Мар-а-Лаго във Флорида на Тръмп беше претърсен и бяха конфискувани 11 000 документа, в това число към 100, маркирани като класифицирани. Някои от тях бяха етикетирани като строго секретни.

Миналата седмица имаше известия, че прокурорите са получили аудиозапис на Тръмп, в който той признава, че той пази конфиденциален документ , откакто е напуснал Белия дом през януари 2021 година Против законите на Съединени американски щати е федерални чиновници – в това число президент – да отстраняват или съхраняват класифицирани документи на неоторизирано място.

Правни специалисти настояват, че Тръмп въпреки всичко ще може да влезе в конкуренцията за Белия дом. Дейвид Супер, професор в Юридическия център на университета в Джорджтаун, прецизира:

„ Той може да бъде упрекнат случаен брой пъти и това няма да попречи на способността му да се кандидатира . “

Супер означи, че Тръмп може да продължи да се кандидатира за поста, даже в случай че бъде наказан по делото с документите .

Имотният и риалити ефирен магнат сега е любимец измежду републиканските претенденти за Белия дом, съгласно изследвания на публичното мнение. Докато Тръмп популяризира имейл за набиране на средства със заглавие „ BREAKING: INDICted “ , няколко водещи републиканци показаха поддръжката си за него. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти съобщи:

„ Неблагоразумно я президент да повдигне обвиняване против водещия претендент, който му се опълчва . “

В Twitter той написа:

„ Републиканците в Камарата на представителите ще държат отговорно това безочливо въоръжаване на властта . “

Съперникът на Тръмп за номинацията през 2024 година, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис акцентира:

„ От години сме очевидци на неравномерно използване на закона според от политическата принадлежност.

„ Администрацията на ДеСантис ще потърси отговорност пред DOJ, ще отстрани политическите пристрастия и ще постави завършек на въоръжаването един път вечно “ , добави той.

Вивек Рамасвами , който също взе участие в конкуренцията, даде обещание, че ще се ангажира да помилва Тръмп неотложно на 20 януари 2025 година и да възвърне върховенството на закона в страната ни. Но различен претендент, Аса Хътчинсън, счита, че хипотетичните дейности на Тръмп не би трябвало да дефинират американската нация или Републиканската партия .

Отделно следствие на опитите за анулация на резултатите от изборите през 2020 година, които Тръмп загуби, също се следи от Джак Смит, някогашен юрист по военни закононарушения, който е прочут като твърдоглав следовател.

Тръмп стана първият някогашен президент, който беше упрекнат в закононарушение този април, откакто пледира почтен по 34 обвинявания за подправяне на бизнес записи и заплащане на секрети пари на порнозвезда.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР