Бившият президент на САЩ Бил Клинтън изрази съжаление, че през

...
Бившият президент на САЩ Бил Клинтън изрази съжаление, че през
Коментари Харесай

Бил Клинтън изрази съжаление, че е убедил Украйна да се откаже от ядрените си оръжия

Бившият президент на Съединени американски щати Бил Клинтън изрази страдание, че през 1994 година е убедил Украйна да се откаже от своето нуклеарно оръжие. По думите му Русия евентуално нямаше да нахлуе в Украйна, в случай че Киев към момента разполагаше със средства за нуклеарно въздържане.

Коментарът на Клинтън пристигна по време на за ирландския публичен канал RTE. Клинтън беше президент на Съединени американски щати сред 1993 и 2001 година, като през 1994 година подписа тристранно съглашение с тогавашните президенти на Русия Борис Елцин и на Украйна Леонид Кравчук за унищожаване на арсенала от стратегически нуклеарни оръжия, останал на украинска земя след разпадането на Съветския съюз (СССР).

Споразумението включваше ангажимент на Русия да зачита териториалната целокупност на Украйна.

" Чувствам се персонално зает, тъй като ги накарах [Украйна] да се съгласят да се откажат от нуклеарните си оръжия. И никой от тях не има вяра, че Русия щеше да им изиграе този номер, в случай че Украйна към момента разполагаше със своите оръжия ", сподели Клинтън.

" Знаех, че президентът Путин не поддържа съглашението, подписано от президента Елцин, в никакъв случай да не се намесва в териториалните граници на Украйна ", сподели още някогашният американски президент.

По думите му управляващите в Киев тогава са се се страхували да предадат нуклеарните си оръжия, тъй като са считали, че това е " единственото, което ги защищава от експанзионистична Русия ".

" Когато стана комфортно за него, президентът Путин наруши [споразумението] и първо взе Крим. И аз се усещам извънредно от това, тъй като Украйна е доста значима страна ", сподели Клинтън.

До 1994 година Украйна е трета нуклеарна мощ в света с към 1900 нуклеарни глави . По времето на Съюз на съветските социалистически републики те са ситуирани там като фронт против Запада, НАТО и военното наличие на Съединени американски щати в Европа.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Съединени американски щати оказват напън върху Украйна да се причисли към Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия със специфичен Меморандум, станал прочут като Меморандум от Будапеща (1994 г.) и да отстъпи нуклеарните си оръжия.

Такава политика води Джордж Буш-старши посредством външния си министър Джеймс Бейкър, а незабавно след него и Бил Клинтън.

В подмяна Украйна получава уверения, че териториалната ѝ целокупност ще бъде предпазена.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР