Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп беше полезно препятствие

...
Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп беше полезно препятствие
Коментари Харесай

Politico: Байдън продължава да игнорира Европа

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп беше потребно затруднение за Европа. Неговият правоприемник, Джо Байдън, се оказва доста по-сложен - другар, който споделя всички верни неща, само че те оставя на изсъхнало, когато стане напечено.

От изненадващото евакуиране на Вашингтон от Афганистан до трансатлантическия скандал към продажбата на подводници на Австралия (AUKUS) и в този момент възходящия спор към Закона за понижаване на инфлацията (IRA), който предлага данъчни тласъци и дотации за зелените предприятия в Съединени американски щати, по този начин администрацията на Байдън нееднократно е хващала Европа в крачка.

Актуален образец за това е разразилият се трансатлантически спор за IRA на Байдън.

Месеци наред, усърдно изработван на Капитолийския рид, законът съставлява най-хубавото двупартийно изпитание на Вашингтон до момента за декарбонизация на стопанската система и подготовка за разграничение от Китай. Законопроектът планува 369 милиарда $ за стратегии в региона на енергетиката и климата, в това число милиарди дотации, финансирани от данъкоплатците, за производството на електрически транспортни средства в Съединени американски щати.

Случи се по този начин, че това е евентуална злополука за Европа.

В изискванията на енергийна рецесия, поради която огромна част от стопанската система на Европейския съюз гледа в бездната, френският президент Еманюел Макрон поведе офанзива против IRA на Байдън. Той упрекна Вашингтон, че поддържа " двоен стандарт " във връзка с енергетиката и търговията. Той прикани Европа да отговори със същото, като вкара собствен личен проект за субсидиране, което провокира визитата на комерсиалния представител на Съединени американски щати Катрин Тай на срещата на министрите на търговията на Европейски Съюз в Прага на 31 октомври.

Но вместо да се опита да ги подмами с отстъпки, Тай ги прикани да се качат на китайския трен, като вкарат свои лични дотации - което европейците не желаеха да чуят.

Според посланик от Европейски Съюз, който е приказвал с Politico преди срещата на министрите на търговията, членовете на блока към момента се надяват, че Байдън ще върне IRA в Конгреса за преразглеждане - вероятност, която съгласно американски чиновници е толкоз евентуална, колкото и анулацията на Деня на благодарността.

Резултатът е, че Европа още веднъж се намира на позната територия: Не съумява да формулира лична съгласувана тактика за битка с Китай. И вместо да получат взаимност от Вашингтон по време на война, те считат, че Съединени американски щати са се вкарали в идеалната позиция да изсмукват вложенията от Европа.

Очертанията на отговора на Европейски Съюз на IRA започнаха да се оформят при започване на тази седмица, когато Париж и Берлин - които напълно неотдавна се върнаха към диалог след раздор - взаимно приканиха за проект на Европейски Съюз за субсидиране на националните промишлености.

Но този проект евентуално ще се осъществя едвам след седмици, даже месеци. И даже в случай че всички 27 страни от Европейски Съюз съумеят да сключат съглашение, техните водачи ще бъдат затруднени да отделят за него толкоз средства, колкото Вашингтон е планувал, защото множеството страни от Европейски Съюз към момента се оплакват от високата цена на газа, огромна част от който сега внасят от терминалите за полутечен природен газ в Тексас.

Отново Америка на Байдън се грижи за своите ползи, до момента в който Европейски Съюз е оставен да се оплаква от пропуснати сигнали, засегнати усеща и нелоялни практики.

Трагедията за Европа е, че това се случва в миг, в който трансатлантическите връзки би трябвало да са на най-високо равнище. Изборът на Байдън, последван от войната в Украйна и големите вложения на Вашингтон в укрепването на източния фланг на НАТО, трябваше да бъде сигнал за решителното завръщане на Съединени американски щати в европейската сфера.

Но европейците откриват, че войната в Украйна е единствено един от аспектите на по-големия стратегически дуел на Съединени американски щати с Китай, който постоянно ще има преимущество пред ползите на Европейски Съюз.

Това беше правилно при Тръмп и остава правилно при неговия правоприемник. Просто посланието се предава в друг жанр.

В дълготраен проект вежливото равнодушие на Байдън може да се окаже по-смъртоносно.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР