Бившият президент на Мексико Енрике Пеня Нието е получил 100

...
Бившият президент на Мексико Енрике Пеня Нието е получил 100
Коментари Харесай

Най-големият световен наркобос дал $100 милиона подкуп на бившия президент на Мексико

Бившият президент на Мексико Енрике Пеня Нието е получил 100 млн. $ рушвет от мексиканския наркобарон Хоакин " Ел Чапо " Гусман, с цел да приключи преследването му.

Това споделя пред съда в Съединени американски щати един от най-близките сътрудници на Гусман - колумбийският наркотрафикант Алекс Сифуентес. Колумбиецът е един от десетината души, които се съгласяват да опишат за закононарушенията на известния наркобос, откакто подписват следки с американската прокуратура.

Според очевидеца някогашният мексикански президент в началото се е свързал с " Ел Чапо ", искайки 250 млн. $, само че след това склонил на по-ниската сума. Подкупът е заплатен през октомври 2012 година, когато Пеня Нието е определен за държавен глава. Впоследствие президентът е съобщил наркобоса, че към този момент няма да му се постанова да живее в укритие.

 Партньорът на най-големия международен наркобос, който построи империята му
Партньорът на най-големия международен наркобос, който построи империята му

Картелът Синалоа наподобява повече на бизнес организация, в сравнение с мрежа за наркотрафик

Гусман е разпоредил собствен помощник да заплати рушвет от 10 млн. $ на мексикански военачалник. Сумата обаче по този начин и не бил платена, споделя Сифуентес.

61-годишният Гузман беше хванат в Мексико и екстрадиран в Съединени американски щати през 2017 година, с цел да бъде съден за трафик на кокаин, хероин и други опиати в страната като водач на картела Синалоа.

Шефът на кабинета на някогашния президент Франсиско Гусман изрично отхвърли обвиняванията против някогашния си шеф.

 Залавянето на Ел Чапо
Залавянето на Ел Чапо

" Твърденията на колумбийския наркотрафикант в Ню Йорк са подправени, оскърбителен и неуместни ", написа Франсиско Гусман в обява в Twitter, добавяйки, че държавното управление на Пеня Нието " намира, задържа и екстрадира " мексиканския незаконен необут.

В предишното самият Пеня Нието дефинира изказванията, че е вземал пари от наркобоса като " изцяло подправени и оскърбителен ". Той е президент на Мексико от декември 2012 година до ноември 2018 година, само че мандатът му бе белязан от редица кавги, които сринаха рейтинга му.

" Ел Чапо " беше хванат от мексиканските управляващи през 2014 година, само че 17 месеца по-късно съумя да избяга от пандиза през тунел, прокопан от килията му. Бягството му беше огромен удар за държавното управление на Нието, въпреки че наркобосът още веднъж бе задържан през 2016 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР