Бившият президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта беше освободен от

...
Бившият президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта беше освободен от
Коментари Харесай

Бившият президент на Мали е освободен от хунтата |

Бившият президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта беше освободен от хунтата, откакто предходната седмица беше свален с боен прелом, съобщи Агенция Франс Прес. 

75-годишният Кейта е бил освободен тази заран и се е върнал в дома си, заяви представителят на хунтата Джибрила Майга. 

Новината бе доказана и в страницата във Facebook на Националния комитет за избавление на народа, които бе основан предходната седмица от военните, с цел да ръководи страната.

До обстановката в Мали се стигна, откакто на 18 август военните проведоха бунт в гарнизона в Кати покрай Бамако. След което военните поддържаха протестиращите в малийската столица, които от месеци желаят оставката на президента поради неприятно ръководство. Малко, по-късно военните арестуваха президента и премиера Бубу Сисе и ги водиха в Кати. После президентът разгласи, че подава оставка и че Народното събрание се разпуска.

На 21 август хиляди последователите на опозицията в Мали се събраха на централния площад на Бамако, с цел да отпразнуват военното събаряне на президента, което дефинираха като победа на малийския народ. 

Президентът, който заемаше поста в продължение на седем години, бе считан от доста от своите сънародници за основния провинен за тежката рецесия, която страната претърпява в региона на политиката, стопанската система и сигурността.

От няколко месеца Мали е изправена пред сериозна социално-политическа рецесия, която безпокои интернационалната общественост. Разнородна коалиция от политически опозиционери, религиозни водачи и членове на гражданското общество умножиха митингите си, с цел да желаят оставката на Кейта поради неприятно ръководство. Президентът Ибрахим Бубакар Кейта беше определен през 2013 година

Мали е страна в Западна Африка с население от към 20 милиона души и територия от над 1 милион кв. км. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР