Бившият президент на Косово Хашим Тачи заяви днес пред базирания

...
Бившият президент на Косово Хашим Тачи заяви днес пред базирания
Коментари Харесай

Бившият президент на Косово пред съда в Хага: Не съм извършвал военни престъпления |

Бившият президент на Косово Хашим Тачи съобщи през днешния ден пред основания в Хага Специален съд за военни закононарушения в Косово, че не признава нито едно от повдигнатите против него обвинявания.

Обвиненията са за военни закононарушения и закононарушения против човечеството - убийства, изтезания и отвличания на албанци, сърби, роми, лица от други националности, както и политически съперници. Става дума за интервала 1998 - 1999 година - войната за самостоятелност на Косово, водена от Армията за избавление на Косово (АОК).

Чух ги, прочетох ги, само че не съм склонен с нито едно от тях, сподели през днешния ден Хашим Тачи, откакто му беше прочетен обвинителният акт на първото му чуване в съда.

Миналата седмица Тачи подаде оставка като държавен глава, откакто съдът удостовери обвиняванията, повдигнати му от прокуратурата.

Той се съобщи самичък - беше задържан на 5 ноември и трансфериран в центъра за задържане на Специалния съд.

Екипът, който пази някогашния президент на Косово, е формиран от юристи от Франция, Съединени американски щати и Англия.

В края на 90-те Хашим Тачи имаше основна управителна роля в АОК, макар че официално в никакъв случай не е бил неѝн водач.

Още през 2008 година прокурорът от Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия Карла дел Понте упрекна Армията за избавление на Косово за трафик на органи.

През 2011 година Съветът на Европа одобри резолюция, в която се твърди, че членове на Армията за избавление на Косово са организирали трафик на органи както по време на спора в Косово, по този начин и по-късно - сред 1999 и 2000 година

В документа някои членове на АОК, в това число Хашим Тачи, са разказани като директни участници в отвличания, нечовешко отношение, убийства и трафик на органи на " арестувани лица със сръбски генезис и други жители в Косово и Албания ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР