Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев бе задържан, след като

...
Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев бе задържан, след като
Коментари Харесай

Киргизстан задържа Атамбаев след кървав екшън

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев бе арестуван, откакто се е предал на силите за сигурност, оповестиха от неговия щаб, представени от организациите. Това стана по време на третата офанзива на към 200 служители на реда и командоси, които съумяха да обхванат на територията на резиденцията на някогашния президент в село Кой Таш на 20 километра от столицата Бишкек. Преди това последователите на експрезидента се съгласиха да освободят шестимата членове на спецотряда, които бяха взети за заложници по време на два несполучливи щурма против резиденцията през нощта в четвъртък.

Един командос бе погубен при опита за задържане на Алмазбек Атамбаев, а най-малко 52 души са потърпевши при интервенцията, съобщи ТАСС, като се базира на Министерството на здравеопазването. Киргизстанските специфични елементи започнаха опит да задържат Атамбаев, който е упрекван в корупция и е в спор с сегашния президент Сооронбай Жеенбеков. Пред дома на някогашния държавен глава в село Кой Таш обаче се бяха събрали стотици негови последователи, които дадоха отпор. Един от ранените при последвалите конфликти командос е умрял по-късно в болница. Той е бил прострелян, като патронът е минал през неговата бронежилетка. Атамбаев прикани за всеобщи митинги в Бишкек и призна, че персонално е стрелял, само че над главите на командосите. Президентът Жеенбеков прекъсна отпуска си и се върна в столицата Бишкек, където организира изключително съвещание на националния Съвет за сигурност. В Народното събрание пък към този момент се разисква въвеждането на изключително състояние.

Атамбаев бе държавен глава на Киргизстан от 2011 до 2017 година Той стана първият президент в историята на централноазиатската някогашна руска република, отдръпнал се непринудено от поста. В Киргизстан президентът има право единствено на един шестгодишен мандат. Именно Атамбаев бе основател за издигането на кандидатурата на Жеенбеков за негов правоприемник на поста. През пролетта на м.г. обаче някогашният президент призна обществено, че има съществени различия със своя правоприемник. През юни киргизстанският парламент лиши Атамбаев от правосъден имунитет, с цел да може той да бъде съден по обвинявания в корупция.

940712 ОБВИНЕНИЯ

Органите на реда оповестиха, че някогашният президент е обвинен, че е забъркан в корупция при модернизацията на Топлоелектрическа централа в Бишкек и в други противозаконни дейности. Ако съдът откри Атамбаев за отговорен, той може да бъде наказан на пожизнен затвор. Самият той назова обвиняванията на парламентаристите „ неуместни “ и сподели, че е чист пред народа и е подготвен да дава отговор за всичките си дейности като президент. Главната прокуратура му повдигна спомагателни обвинявания в четвъртък за причиняване на всеобщи вълнения и безчинство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР