Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев призова населението да подкрепя

...
Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев призова населението да подкрепя
Коментари Харесай

Бившият казахстански лидер отправи призив към населението

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев прикани популацията да поддържа актуалното казахстанско управление, с цел да се оправи то с рецесията, която претърпява страната. Това съобщи представителят на Назарбаев - Айдос Укибай, в Туитър, предадоха международните организации, заяви Българска телеграфна агенция.

Господин Назарбаев приканва всички жители да се обединят към президента на Казахстан, с цел да му разрешат да преодолее тази рецесия и да подсигурява целокупност на страната, сподели представителят. Той разясни, че Назарбаев се намира в столицата на републиката и поддържа директна връзка с сегашния държавен глава Касъм-Жомарт Токаев. Назарбаев също по този начин е провел и няколко телефонни диалога с ръководители на страни в другарски връзки с Казахстан.

Същевременно Жомарт-Токаев е разискал ситуацията в Казахстан с президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщи ТАСС, като се базира на пресслужбата на беларуския водач. Двамата са говорили по телефона тази заран. Те са разискали актуалната обстановка в Казахстан и бъдещите дейности. Казахстанската полиция пък заяви, че е задържала над 4,4 хиляди души, взели участие в безредиците в страната. Точният брой на задържаните е 4404 души. По-рано през днешния ден бе обявено, че уволненият началник на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим Масимов е бил задържан на 6 януари по обвинявания в държавна измяна. Масимов е съдружник на Назарбаев и е някогашен министър председател на страната, напомня Франс прес.

Казахстан е разтърсена от протестно придвижване, избухнало още предходната неделя първо поради повишение на цените на природния газ. Протестите се развихриха първо в провинцията, а след това обгърнаха огромните градове, изключително Алмати, икономическата столица на Казахстан. Там митингите минаха в безпорядък и кървави конфликти. Вчера президентът на Казахстан позволи на силите за сигурност да стрелят по протестиращи и изключи договаряния с стачкуващите. Контингент от съветски военни и от военни от други съдружници на Русия дойде пък в четвъртък в Казахстан, с цел да поддържа ръководещите и да подкрепя силите на реда, като пази стратегически здания, напомня Франс прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР