Бившият президент на Гърция Христос Сарцетакис е починал рано тази

...
Бившият президент на Гърция Христос Сарцетакис е починал рано тази
Коментари Харесай

Почина бивш гръцки президент

Бившият президент на Гърция Христос Сарцетакис е умрял рано тази заран в болница в Атина, оповестява Kathimerini.

Той беше на 92 години.

Сарцетакис е постъпил в интензивното поделение на многопрофилната болница на 4-ти декември, откакто е развил остра дихателна непълнота. Починал е в 2.45 тази заран.

Роден е през 1929 година в Солун. Учи „ Право “ в Аристотелския университет в Солун, специализира „ Търговско право “ и „ Право на европейската общественост “ в Париж и постъпва в правосъдната система през 1955 година През 1963 година става необятно прочут, когато като арбитър в Солун води следствието на убийството на левия народен представител Григорис Ламбракис от двама десни екстремисти.

Убийството провокира всеобщи митинги и докара до политическа рецесия в Гърция. Сарцетакис ръководеше случая и оказа помощ за разрешаването му, макар натиска от дясното политическо и правосъдно управление, които желаеха да прикрият закононарушението.

Неговата роля и събитията към случая бяха увековечени във кино лентата на режисьора Коста Гаврас „ Z “.

През 1968 година, по времето на военната тирания, Сарцетакис е изключен от правосъдната система, задържан, малтретиран и затворен за близо година. С рухването на диктатурата, той се завръща в правосъдната система.

През 1985 година социалистическата партия ПАСОК номинира Сарцетакис за президент. Избран е на 29 март 1985 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР