Бившият президент на Франция Никола Саркози загуби обжалването на присъдата

...
Бившият президент на Франция Никола Саркози загуби обжалването на присъдата
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на Саркози, политикът ще носи електронна гривна

Бившият президент на Франция Никола Саркози загуби обжалването на присъдата за корупция и търговия с въздействие от 2021 година  Апелативният съд в Париж удостовери присъдата от три години затвор, заяви Reuters.

Саркози обаче няма да влезе в пандиза, а ще носи електронна гривна, посредством която ще бъде проследяван от управляващите.

Адвокатите му обявиха, че той не е направил никакво нарушаване и дефинираха решението като " смайващо ".

" Никола Саркози е почтен по обвиняванията, за които е наказан ", съобщи юрист Жаклин Лафон. " Ние ще стигнем до дъно. Това е единствено началото. "

Самият Саркози дойде в съда, облечен в тъмносив костюм и изглеждаше нервозен. След произнасянето на присъдата той си потегли, без да разяснява нищо пред репортерите.

Съдебният развой, прочут във Франция като " аферата с подслушването ", е индиректно обвързван със подозренията за нелегално финансиране на предизборни акции, отбелязва Reuters.

През 2013 година проверяващите, които ревизират либийска връзка, подслушват две от телефонните линии на Саркози и откриват загадка телефонна линия, употребена от него и юриста му, което води до следствието за корупция.

68-годишният политик, който беше президент на Франция един мандат от 2007 до 2012 година, ще оспори решението на апелативния съд пред най-висшата правосъдна инстанция на Франция - Касационния съд. Институцията преразглежда решенията от по-ниска инстанция въз основа на правни или процедурни неточности, само че не и на обстоятелства.

През 2021 година съд от по-ниска инстанция призна Саркози за отговорен в опит да подкупи арбитър, откакто е напуснал поста си и в търговия с въздействие в подмяна на поверителна информация за следствие на финансирането на акцията му през 2007 г, напомня организация Reuters.

Саркози постоянно е отричал да е направил нарушаване.

По-рано този месец финансови прокурори по настрана дело желаеха той да бъде изправен пред съда по обвинявания в корупция и нелегално финансиране на предизборна акция, свързани с хипотетично либийско финансиране на кандидатурата му за президент през 2007 година

Единственият различен президент по време на 64-годишната Пета република на Франция, който е наказан, е консервативният предходник на Саркози, починалият Жак Ширак, приет за отговорен в корупция през 2011 година

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР