Бившият президент на Боливия Ево Моралес смята, че политическата криза

...
Бившият президент на Боливия Ево Моралес смята, че политическата криза
Коментари Харесай

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Бившият президент на Боливия Ево Моралес счита, че политическата рецесия в тази страна в Южна Америка може да докара до революция. Той изрази това мнение в изявление, оповестено в неделя пред организация EFE.

" Много се опасявам ", сподели политикът, отговаряйки на въпроса за опцията за започване на вътрешен въоръжен спор. " Докато бяхме на власт, обединихме града и селото, на изток и на запад И в този момент има групи, които подбуждат към принуждение, членове на бандата наркомани, те даже са проникнали в университети и се събират в паравоенни групи ". Моралес прикани сънародниците да предотвратят този тип спорове.

Според Междуамериканската комисия по правата на индивида минимум 23 души са убити и 715 ранени от началото на политическата рецесия в Боливия. На 15 и 16 ноември " девет души бяха убити и 122 ранени вследствие на потреблението на мощ от полицията и военните ", оповестиха правозащитните деятели в своя " Туитър ". В град Кочабамба на 15 ноември породиха конфликти сред силите за сигурност и поддръжници на някогашния държавен глава, бяха арестувани съвсем 170 души.

В Боливия на 20 октомври се организираха президентски избори. Според Върховния изборен съд Моралес ги завоюва. Основният му противник Карлос Меса съобщи, че не признава това решение. След оповестяването на резултатите от волеизявлението съперниците на Моралес проведоха митинги, в страната избухнаха протести.

Армията, опозицията и профсъюзите желаеха президентът да подаде оставка. Моралес го разгласи на 10 ноември, описвайки обстановката като държавен прелом. Примера му бе последван от вицепрезидента Алваро Гарсия Линера, както и няколко министри и няколко парламентаристи.

Моралес дойде в Мексико на 12 ноември, където получи политическо леговище. По-късно същия ден вторият заместник-председател на Камарата на сенаторите на Народното събрание на Боливия Джанин Агнес разгласи, че ще поеме отговорностите на президента. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР