Бившият президент на България Росен Плевнелиев се замеси в неприятна

...
Бившият президент на България Росен Плевнелиев се замеси в неприятна
Коментари Харесай

Плевнелиев вбеси арменците в България

Бившият президент на България Росен Плевнелиев се замеси в неприятна обстановка, откакто си разреши да заеме страна в спора сред Армения и Азербайджан. Плевнелиев поздрави Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, което вбеси арменската общественост в България. Епархийският съвет излезе с нарочна декларация, която ФАКТИ показва без редакторска интервенция:

Декларация на Епархийски Съвет на Арменска Апостолическа Православна Света Църква (ЕС на ААПСЦ) в Република България

По мотив изявление на Росен Плевнелиев президент на България (2012—2017 г) на 11-ти ноември 2021г., в границите на Осмото издание на световния конгрес в Баку на тематика “Светът след COVID-19 ", съдържащо квалификации и оценки, касаещи връзките сред суверенните страни Армения и Азербайджан, Епархийският Съвет на Арменската Църква в Република България показва своето изрично отрицание и отвращение от меко казано неуместното държание на президента.

Статутът на посетител на фондация (макар и близка до държавното управление на Азърбайджан) нито за момент не анулира отговорностите, които позицията на държавен глава и деен политически активист вменяват. В тази връзка от свое име и от името на Арменската православна общественост в Република България намираме за извънредно укоримо държанието на господин Росен Плевнелиев, който на формален конгрес си разрешава да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах и то в деня, възпоменаващ примирието, поставило завършек на Първата Световна Война, да хвали дейностите на азерската войска и да употребява груби и обидни квалификации във връзка с арменската страна и народ.

Изказването му предизвика и въпроса: В качеството си на какъв господин Плевнелиев си разрешава да се самообявява за изразител на мнението на балканските нации и да им вменява ролята на аплодиращи един боен спор със сепаратистки корени. Плевнелиев се явява възхвалител на военни дейности, нарушение на човешки права, неспазване на Женевската спогодба за отношението към военноплениците, подписана на 12.08.1949 и влезнала в действие на 21.10.1950, възбраната за приложимост на избрани оръжия и муниции против цивилни и военни лица, както и умишленото заличаване на исторически културни цености от международно значение. Твърдим отговорно, че арменската диаспора е измежду най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България, която от генерации показва родолюбие и национализъм към втората татковина на дедите си в пъти по-автентична от тези на доста политически деятели. И от тази си позиция питаме господин Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с принуждение и кръв) на спора в Нагорни Карабах. В качеството си на държавен глава-обединител на европейска България или на симпатизант на азерските военни елементи той упреква Европейски Съюз за пасивно държание към спора сред Армения и Азърбайджан?

Смятаме, че един виновен общественик е неприемливо да губи мярка в общественото си говорене, още повече, когато става дума за връзки сред трети страни. Г-н Плевнелиев неведнъж е заявил и подчертвал непоколебимите си пронатовски и проевропейски убеждения, а в това време на форума в Баку комфортно не помни, че веруюто на Европейски Съюз е съюз на нациите и националните ползи са над всичко и се пробва да вмени на Европейски Съюз ролята на международен служител на реда. Подобно говорене от страна на държавен глава е причина за появяването на сенки, подозрения и напрежение във връзка с страната България от страна на засегнатите.

Аплодирането на военна експанзия и легитимирането на езика на омразата по отношение на Армения от страна на азърбайджанските домакини на господин Плевнелиев намираме за извънредно несъвместими с виновното държавническо държание. Призоваваме господин Росен Плевнелиев да демонстрира отговорност в говоренето си в обществени конгреси, без значение за чия сметка и под каква фасада се провеждат и организират те. Защото, зачитайки, без условия и ангажименти, настоящото предписание, че няма някогашен президент, подсещаме, че негов дълг е да се придържа към отговорно държание, което приляга на държавен глава. Всичко друго би било не просто позор за политическата класа, само че и дебела и тъмна сянка върху България.

Антраник Шакариян

Председател на Европейски Съюз на ААПСЦ в България

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР