Тръмп се пледира за невинен по обвиненията на САЩ, че е заговорничил да отмени президентските избори през 2020 г.

...
Бившият президент Доналд Тръмп се призна за невинен в четвъртък
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп се призна за невинен в четвъртък по историческите обвинения за ръководене на престъпен заговор, който се опитваше да измами американския народ чрез отмяна на изборите през 2020 г. |

Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците за президент през 2024 г., представи своята молба по време на кратко изслушване в същата сграда на съда във Вашингтон, където стотици негови поддръжници бяха осъдени и осъдени за ролята им в нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

„Невинен“, каза Тръмп, след като магистратът Моксила Упадхяя прочете обвиненията – и потенциалните максимални присъди затвор – в обвинителния акт от 45 страници, повдигнат от специалния прокурор Джак Смит.

Малко преди да напусне своя Бедминстър, Ню Джърси, голф клуб за краткия полет с частния си самолет до столицата на нацията, Тръмп предизвикателно удвои неоснователното си твърдение, че изборите през ноември 2020 г., които е загубил от демократа Джо Байдън, са били „откраднати“.

77-годишният милиардер има вече е обвинен в две други наказателни дела, а новите обвинения в заговор повишават вероятността той да бъде допълнително замесен в съдебни процедури в разгара на предизборната кампания през следващата година. самолет, Тръмп каза, че делата, заведени срещу него, са "преследване на политически опонент."

"Това е много тъжен ден за Америка", каза той. „Това е преследването на човека, който води с много, много значителни числа в републиканските първични избори и води (президента Джо) Байдън с много.

 „Така че, ако не можете да го победите, вие го преследвате или преследвате него", каза той. „Не можем да позволим това да се случи в Америка."

Съдията насрочи следващото изслушване по делото с високи залози за 28 август пред съдията от Окръжния съд на САЩ Таня Чуткан, която ще председателства евентуалното съдебен процес.

„Мога да гарантирам на всички, че ще има справедлив процес и справедлив съдебен процес“, каза Упадхяя.

„Подхранван от лъжи“ 

Охраната около E. Barrett Prettyman беше засилена сградата на федералния съд, където се проведе изслушването, с метални барикади, блокиращи достъпа и полиция, патрулираща по периметъра.

Малки групи демонстранти, държащи плакати, се разпръснаха наоколо заедно с любопитни туристи.

„Затворете Тръмп завинаги“, гласеше една табела. „Тръмп 24“, гласи друг.

„Искахме да го видим“, каза Дейв Вернер, 52, от Хюстън, Тексас, който беше на посещение в столицата със сина си Лиъм, 12. „Малко е да си част от историята. „

Обвиненията, че Тръмп и шестима неназовани съзаговорници са планирали да провалят изборите през 2020 г., са най-сериозният от случаите, заплашващи да провалят кандидатурата му за завръщане в Белия дом.

Байдън, от своя страна, беше попитан по време на колоездене язди, докато е на почивка в Делауеър, ако следва обвинението. Отговорът му беше кратко „Не“.

Смит, бивш прокурор за военни престъпления в Хага, обвини Тръмп в заговор за измама на Съединените щати, заговор и възпрепятстване на официално производство и опит да лиши гласоподавателите с неверните си твърдения че е спечелил изборите.

„Целта на заговора беше да се отменят легитимните резултати от президентските избори през 2020 г. чрез използване на съзнателно неверни твърдения за изборни измами“, се казва в обвинителния акт.

Смит свързва действията на Тръмп след загубата му директно към нападението срещу Капитолия, което той нарече „безпрецедентно нападение срещу седалището на американската демокрация“.

„Беше подхранвано от лъжи“, каза Смит.

Множество случаи

Твърди се, че изборният заговор е включвал опити за оказване на натиск върху Майк Пенс да отхвърли гласовете на Електоралната колегия на съвместната сесия на Конгреса на 6 януари, свикана да удостовери победата на Байдън, което вицепрезидентът в крайна сметка отказа да направи.

Планира се Тръмп да бъде съден във Флорида през май следващата година по обвинение, че е отнесъл строго секретни правителствени документи в имението си Мар-А-Лаго във Флорида и е отказал да ги върне.

Двукратно импийчмънтираният бивш президент също е изправен пред наказателни обвинения в Ню Йорк за предполагаемо плащане на избори -eve hush пари на порнозвезда.

Той се пледира за невинен и в двата случая.

Chutkan, 61, който ще председателства процеса срещу Тръмп, е назначен от бившия президент демократ Барак Обама и тя и Тръмп имат правна история.

Чуткан се произнесе срещу Тръмп през 2021 г., когато той заведе дело, заявявайки привилегията на изпълнителната власт да блокира предаването на документи на комисията на Конгреса, разследваща нападението срещу Капитолия.

Чуткан също е изслушал близо три дузини дела включващ участници в бунта на Капитолия и е издал тежки присъди.

Като президент, Тръмп беше импийчмънт от Камарата на представителите за търсене на политическа мръсотия срещу Байдън от Украйна и за събитията от 6 януари, но беше оправдан от Сената и двата пъти .

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР