Бившият президент Доналд Тръмп очерта радикална промяна в имиграционната политика

...
Бившият президент Доналд Тръмп очерта радикална промяна в имиграционната политика
Коментари Харесай

Тръмп предвижда радикална промяна в имиграцията, ако бъде избран през 2024 г., обещавайки масови депортации и идеологически проверки

Бившият президент Доналд Тръмп очерта радикална смяна в имиграционната политика на Съединени американски щати, в случай че бъде определен още веднъж за президент през 2024 година, обещавайки да приложи редица невиждани ограничения, ориентирани както към законни, по този начин и към неупълномощени имигранти, в това число всеобщо депортиране.

В някои връзки Тръмп, любимецът за обезпечаване на републиканската президентска номинация, разчита на същата твърдолинейна имиграционна игра, която използваше по време на акция 2016 година Той даде обещание да построи още километри гранична стена и да наложи трагични ограничавания върху даването на леговище, в това число посредством възкръсване на стратегия, употребена от неговата администрация, с цел да изисква мигрантите да чакат чуванията си за леговище в Мексико.

Но по други способи обещанията и реториката на Тръмп по отношение на имиграцията по време на втората му президентска акция този път бяха по-сурови. Той се зарече да приключи поданството по рождение за децата на имигранти, живеещи нелегално в страната, да назначи Националната армия да извърши всеобщи депортации и да откаже влизане на законни имигранти въз основа на техните идеологически убеждения. В едно скорошно изявление Тръмп допусна, че някои мигранти " тровят кръвта на нашата страна. "

даде обещание да извърши " най-голямата интервенция по депортиране " в историята на Съединени американски щати, моделирана след прословутата " Операция Wetback " на администрацията на Айзенхауер през 1954 година, когато стотици хиляди мексикански имигранти и американски жители бяха депортирани.

За да улесни всеобщите депортации, Тръмп сподели, че ще даде на Националната армия и държавни чиновници пълномощия да арестуват и депортират неупълномощени имигранти, ход това би оспорило дългогодишни законови ограничавания върху военните, които вземат участие в правоприлагането на вътрешния пазар. Той също по този начин даде обещание да се позове на Закона за чужденците и бунтовничеството от 1798 година - закон, представен по време на Втората международна война за одобрение на наблюдението и задържането на италиански, немски и японски имигранти - за депортиране на обвинени членове на мигрантски банди.

Тръмп даде обещание да издаде изпълнителна заповед в първия си ден назад в Белия дом, която ще се опита да откаже поданство по рождение на деца, чиито родители не са американски жители или непрекъснато пребиваващи. Съгласно десетилетно пояснение на конституцията на Съединени американски щати, децата, родени на територията на Съединени американски щати, автоматизирано получават американско поданство, даже в случай че родителите им не са законно в страната.

Бившият президент сподели, че ще управлява имиграционните чиновници да откаже влизане на " марксисти " и " комунисти ", макар че не е споделил детайлности за това по какъв начин ще бъде приложена такава инспекция. Той също по този начин се ангажира да спре приема на бежанци от Близкия изток и да разшири възбраната за пътешестване, издадена от неговата администрация, с цел да забрани влизането на жители от избрани страни, множеството от които мюсюлмани или африканци.

На границата сред Съединени американски щати и Мексико, Тръмп даде обещание да възвърне политиките за дисквалифициране на множеството мигранти от леговище и да форсира тяхното депортиране. Те включват по този начин наречената политика „ Остани в Мексико “, съглашения, които разрешават на Съединени американски щати да пренасочват търсещите леговище към трети страни и необятни ограничавания върху допустимостта за леговище.

Тръмп също сподели, че ще възобнови дял 42 политика от ерата на пандемията, която граничните чиновници на Съединени американски щати цитираха за експулсиране на мигранти по съображения за публично здраве, в това число непридружени деца. Той не изключи разделянето на децата мигранти от техните родители, процедура, която приключи през 2018 година заради публично неодобрение.

Драматични — само че оперативно и правно съмнителни — обещания

Ако Тръмп бъде определен президент за повторно, неговите предизборни обещания сигурно ще получат същия юридически отпор от ръководените от Демократическата партия щати и организации за цивилен права, които политиката му притегли по време на първия му престой в Белия дом. Той също по този начин ще се сблъска с действителността на незадоволително лична и претрупана имиграционна система, която Конгресът не е актуализирал от 90-те години на предишния век.

Обещанието на Тръмп да постави завършек на поданството по рождение, да вземем за пример, е правно подозрително. Повечето правни учени считат, че това е право, заложено в 14-та корекция, която споделя, че „ лицата, родени или натурализирани в Съединените щати “ са „ жители на Съединените щати и на страната, в която обитават “.

Промяната на конституцията би трябвало да бъде препоръчана от свръхмнозинство в Конгреса или от конституционна спогодба, събрана от две трети от всички щати. След това ще би трябвало да бъде утвърден от три четвърти от щатите.

Клетвата за осъществяване на най-голямата интервенция по депортиране в историята на Съединени американски щати ще се сблъска с евентуално непреодолими оперативни бариери. Отделът за депортиране на имиграционните и митническите служби да вземем за пример има към 8000 чиновници. Агенцията също по този начин не разполага със средства, с цел да извърши всеобщите обиколки и депортации, които Тръмп предизвести. Най-големият годишен брой на депортирания от ICE беше регистриран през 2012 година, когато администрацията на Обама извърши над 400 000 депортации.

„ Това ще изисква голяма сума пари, отпусната от Конгреса “, сподели Стивън Йейл-Лор, имиграционен професор по право в университета Корнел.

Yale-Loehr сподели, че сходна интервенция също би породила обилни правни и филантропични опасения. Законът на Съединени американски щати разрешава на имигрантите в процедурите за депортиране подобаващ развой, означи той. Много неупълномощени имигранти, които биха могли да бъдат депортирани, имат съпрузи или деца жители на Съединени американски щати, което покачва призрака от широкомащабни фамилни раздели, защото държавното управление няма законови пълномощия да депортира американски жители.

„ Това би било доста смяна “, сподели Йейл-Лор за опцията предизборните обещания на Тръмп за 2024 година да бъдат изпълнени. „ Но има единствено толкоз доста, които можете да извършите посредством изпълнителни дейности. Много от нещата, които той опита преди, незабавно бяха обвързани със правосъдни разногласия и в последна сметка бяха отстранени от съдилищата. “

Въпреки правните и оперативни спънки пред които са изправени, предложенията на Тръмп за имиграцията бяха признати от републиканските претенденти за президент, които са най-близки до него в социологическите изследвания. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и Вивек Рамасвами дадоха обещание да извършат всеобщи депортации и да отстранен поданството по рождение.

Ники Хейли и Тим Скот също се причислиха към Тръмп, а ДеСантис приканва Съединени американски щати да отхвърлят палестинските бежанци. И всички претенденти на Републиканската партия, в това число умерените като Крис Кристи, дадоха обещание да възстановят някои от граничните политики на Тръмп и да построят повече километри гранична стена.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР