Таксин Шинаватра: Разногласният бивш премиер се завръща в Тайланд след 15 години

...
Бившият премиер Таксин Шинаватра се завърна в Тайланд след 15
Коментари Харесай

Бившият премиер Таксин Шинаватра се завърна в Тайланд след 15 години в изгнание, часове преди вота, който определя кой ще бъде следващият лидер на страната.

Най-успешният избран лидер на Тайланд отдавна се страхува от консервативните роялисти, които подкрепяха военни преврати и спорни съдебни дела, за да го отслабят.

Но сега дръзкият, политически амбициозен телекомуникационен магнат се завърна, вероятно след като е сключил тихо споразумение със същите хора, които свалиха партията му при преврат през 2014 г., за да го предпазят от затвора. Той има присъди до 10 години затвор по наказателни дела, които според него са политически мотивирани.

Той кацна в столицата Банкок в 09:00 местно време с частен самолет от Дубай през Сингапур. Имаше аплодисменти, речи и песни от стотици негови възторжени поддръжници, когато г-н Таксин най-накрая изпълни многото обещания, които даде да се върне. Мнозина бяха пътували през нощта от крепостта на неговата партия в североизточен Тайланд, за да станат свидетели на този момент.

Но г-н Таксин не успя да ги поздрави. Заобиколен от двете си дъщери и сина си, той излезе за кратко от терминала на летището и отдаде почитта си на портрет на краля и кралицата.

Вече той е отведен до Върховния съд, който ще реши какво да предприеме относно наложените му в негово отсъствие наказания затвор. Никой не очаква той да остане дълго в ареста.

Извън летището Don Mueang 63-годишният Самнианг Конгполпарн чакаше от понеделник вечерта да види г-н Таксин. Тя, подобно на много други поддръжници, които се бяха събрали там, беше пътувала от провинция Сурин в североизточната част, крепостта на партията на г-н Таксин през последните десетилетия.

" Той е най-добрият премиер, който някога сме имали. Въпреки че няма да мога да го видя днес, все пак исках да дойда, за да му засвидетелствам подкрепата си", каза тя. „Съгласен съм те да се помирят с провоенното правителство, в противен случай ще останем със сенаторите. Не искаме това.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР