Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е сключил унизителна сделка с бившия

...
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е сключил унизителна сделка с бившия
Коментари Харесай

Сделката на царя с Борисов – влияние срещу имоти

Бившият министър председател Симеон Сакскобургготски е сключил унизителна договорка с някогашния си телохранител и сегашен министър-председател Бойко Борисов като е приел да организира „ дипломация на короната “ в интерес на държавното управление против споразумяване на имотния му въпрос, научи „ Гласове “. Част от договорката е включването на Сакскобургготски в държавната делегация, която отпътува за Саудитска Арабия. Бившият монарх бил „ впрегнат “ да посредничи за среща на Борисов със саудитския крал Алман ибн Абдулазиз ал Сауд, разяснява уеб сайтът „ Гласове “.

Oфициалната среща на Борисов с краля е планувана за сряда. Премиерът ще бъде показан на саудитския монарх от Симеон Сакскобургготски, който се явява нещо като "коронован " поръчител на някогашния си телохранител.

Саудитска Арабия е изключително значим медиатор за износа на българско оръжие към страните от Близкия Изток и в частност за Сирия. По публични данни през 2016 година изнесеното за Саудитска Арабия оръжие е за близо 239 млн. евро - три пъти повече спрямо миналата 2015 година

Резкият растеж се изяснява с доставката на оръжие за терористичните групировки в Сирия. В изявление за „ Труд “ полк. Малик ал Кърди, пълководец в Свободната сирийска войска, определяна за съдружник на Запада против режима на Башар Асад твърди, че Саудитска Арабия, дружно със службите на още 15 страни, доставят джихадистите с оръжие, под предлог, че оказват помощ на умерената съпротива. Разследване на журналистката Диляна Гайтанджиева през 2016 година сподели, че българско оръжие от ВМЗ Сопот е попаднало в ръцете на джихадистите в Сирия през Саудитска Арабия. Формално оръжието било закупено от две американски компании – Chemring и дъщерното й сдружение Chemring Ordinance, и Orbital ATK, само че посредством триъгълна интервенция през саудитското кралство се озовало в хранилища на джихадистите. От българското държавно управление си измиха ръцете, че не носят отговорност за последващото придвижване на оръжието.

Така или другояче, казусът осветли схемите, по които българско оръжие се изнася за Сирия.

Неслучайно при визитата на Борисов в саудитското кралство го съпровождат военният министър Красимир Каракачанов, както и външният Екатерина Захариева, които ще имат специфични срещи с сътрудниците си в Рияд.

Друго доверено лице на Борисов – безконечният наследник уреждач Димитър Абаджиев, е препоръчан от държавното управление да оглави дипломатическата ни задача в Рияд, която ще бъде открита по време на визитата.

В момента Абаджиев е дипломат в Словения, където бе назначен единствено преди две години, само че в този момент държавното управление предлага незабавното му предислоциране в Саудитска Арабия, поради стратегическата значимост на доверителните ни връзки с кралството. Преди това някогашният седесар и костовист беше общоприет консул на България в Шанхай, а от 2010 до 2013 година беше назначен на синекурната служба – представител на България в управлението на плановата компания за несъстоялия се газопровод „ Набуко “ – „ Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл “. Според дипломатическия устав Абаджиев би трябвало да се върне в София най-малко за две години, преди да бъде пратен на нов дипломатически пост зад граница, само че очевидно довереникът на Борисов се употребява със специфичен статут.

Всичко това свидетелства, че „ специфичните “ ни връзки със Саудитска Арабия ще продължат и в бъдеще, а протичащите парични потоци сред двете страни ще имат потребност от особено застъпничество.

Тук идва и деликатната роля на Симеон Сакскобургготски, който би трябвало да придаде лустро на „ комерсиалния пасажер “ Борисов и да му хариже монархическите си връзки.

Преди това Сакскобургготски бе включен в състава на така наречен съвет на европредседателството – орган с неразбираеми функционалности, в който бяха приобщени хора като Росен Плевнелиев и Херман Ван Ромпой, с цел да обезпечават рекламното покритие на събитието. Явно и тук ролята на някогашния цар ще бъде да впрегне персоналните си контакти в интерес на някогашния си телохранител.

Неслучайно в последно време Сакскобургготски засилва наличието си в медиите, като не престава да сипе, въпреки и сдържани, похвали по адрес на Борисов. Стигна се до такава степен, че в изявление за „ Панорама “ някогашният министър председател дефинира възхода на своя бодиград като „ позитивна еволюция “. Думите му може и да са плод на велико възприятие за комизъм, само че провокираха ужас.

Какво ще получи Величеството в подмяна на унизителния слугинаж? Само преди дни в. „ Сега “ написа, че страната е на път да се откаже от претенциите си към парцелите на царя, а в министерството на правораздаването е основан специфичен щаб, който би трябвало да позволи проблема с царските парцели. Наличието на такава работна група за непринудено споразумяване на имотния спор бе доказано от някогашния министър на правораздаването в кабинета „ Сакскобургготски “ Миглена Тачева, която понастоящем оглавява Националния институт на правораздаването.

„ Държавата е подготвена да се споразумее с някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски освен по тукашните каузи за парцелите му, само че и за четирите му желае против България, подадени в Страсбург “, твърди изданието.

В четирите каузи, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите „ Царска Бистрица “, "Кричим ", Ситняково " и "Саръгъол " да бъдат върнати на страната.

Според адвокати Сакскобургготски има всички шансове да осъди страната в Европейския съд по правата на индивида. Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на някогашния гръцки крал Константин отново поради заможен проблем. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро - оценката на земя, здания и парцели.

Засега не е ясно по какъв начин тъкмо ще бъде "възнаграден " някогашният монарх за дипломатическите си старания. Според адвокати опциите са две: или да получи обезщетение от страната против отвод от претенциите си пред Европейски съд, или да получи доживотно право на прилагане на дворците, които в този момент населява.

Както и да бъде позволен въпросът, който се точи от 15 години, той рискува да помрачи мощно блясъка на царската корона. А политическата оперета "Цар и военачалник " ще получи мощно смешен свършек.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР