Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко потвърди във вторник тази

...
Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко потвърди във вторник тази
Коментари Харесай

Юлия Тимошенко – Последен щурм

Бившият министър председател на Украйна Юлия Тимошенко удостовери във вторник тази седмица желанието си да се кандидатира на идните на 31 март президентски избори в страната. Изявлението й бе направено от трибуната на конгреса на водената от нея партия “Всеукраинско обединяване Отечество ” в Киев пред хиляди екзалтирани последователи, посрещнали думите й със викания: “Юлия е нашият президент ”.

И съгласно всички прогнози досега политическият деец има сериозна преднина в желанията на гласоподавателите пред настоящия държавен глава на Украйна Петро Порошенко, който социолозите слагат на трето място, след известния локален шоумен Владимир Зеленски. Тимошенко ще щурмува за трети път президентското кресло след два неуспеха през 2010 година и 2014 година, на фона на доста сериозна интернационална обстановка, в която се намира страната. Свалянето от власт на нейния дълготраен политически конкурент Виктор Янукович с “Евромайдана ” преди пет години докара до разтягане до точката на краен лимит на връзките с Русия, последвано от анексирането на Кримския полуостров и горящия със затишия спор в Източна Украйна. Последният пик на напрежението от ноември 2018 година в Керченския проток предизвика украинския президент Порошенко да вкара военно състояние в страната. Москва го упрекна тогава, че се пробва да употребява изключителна обстановка, с цел да се укрепи на поста преди идните през март избори.

Маневра или не, очевидно без да даде подобен резултат. След пет години в съпротива на Петро Порошенко, Юлия Тимошенко разчита на постоянна поддръжка измежду украинските националисти и преднината й пред президента е над 7 на 100 от желанията на гласоподавателите. До март, несъмнено, време има доста. А личността на Тимошенко сама по себе си е задоволително поляризираща публичните настройка в Украйна и без да е претендент за президент. “Допускала съм неточности ”, сподели пред конгреса във вторник водачът на “Отечество ”, “но даже когато бъркам, го признавам откровено ”.

В прокламацията си Юлия Тимошенко се разгласи в интерес на приемането на страната в Европейския съюз и НАТО и даде обещание да се посвети на битката с корозивната страната корупция, която е и на път да коства поста на някогашния олигарх и настоящ държавен глава Порошенко. Тимошенко съобщи пред последователите си също по този начин, че ще потърси обезщетения от Москва за анексирането на Крим и поддръжката за сепаратистите в Източна Украйна. Зад тези патриотични лозунги мнозина наблюдаващи виждат евентуална покана за разговор с Москва и допустимо рисков избирателен ход. Други пък акцентират, че по един или различен метод с упоритостта си през годините Тимошенко също по този начин си е спечелила и известно почитание от страна на жителя на Кремъл като заслужен политически конкурент. Което може, в последна сметка, да я трансформира в първия компромисен и за Запада, и за Русия претендент за президент на Украйна, откогато страната стартира да се тресе по шевовете в края на 2004 година И светът за първи път научи името на Юлия Тимошенко – “пасионарията на оранжевата гражданска война ” от площада в Киев – след това първата и към този момент единствена жена-премиер в историята на страната.

Историята й, несъмнено, не стартира там. Юлия Владимировна Хрихян е родена на 25 ноември 1960 година в Днепропетровск, тогавашната Украинска ССР. В края на 1970-те години се омъжва за брачна половинка си Олександър Тимошенко, с който имат една щерка, Евгения. В началото на 1980-те приключва стопанска система на труда в Университета на Днепропетровск, а с идването на “перестройката ” във втората половина на десетилетието открива първия си частен бизнес – видеотека. С измененията тя и брачният партньор й се трансферират към горивата – през 1991 година е основана компанията “Украински бензин ”, ръководена от Юлия Тимошенко, която под нейно управление в средата на десетилетието прераства в корпорацията “Единни енергийни системи на Украйна ” – главният вносител на съветски природен газ. Тогава получава и прозвището, с което ще се титулува дълги години – “газовата принцеса ” – с което и влиза в политиката. Избрана е за народен представител във Върховната Рада през 1996 година и избрана отново през 1998 година На идната година основава “Отечество ” като секта в Народното събрание и е назначена за министър на енергетиката в държавното управление на Виктор Юшченко.

Рамо до рамо с последния и към този момент отпред на “Блока на Юлия Тимошенко ” стартират през 2001 година да провеждат политически фронт за свалянето на тогавашния украински президент Леонид Кучма. Събитията кулминират в “Оранжевата гражданска война ” от 2004 година и избирането на Юшченко против посочения за любимец на Москва Виктор Янукович. Тимошенко е назначена за министър-председател през 2005 година и се завръща на поста през 2007 година След като загуби президентските избори против Янукович през 2010 година, против Тимошенко бяха повдигнати цяла серия обвинявания за корист със служебно състояние. През 2011 година някогашният министър председател бе приета за отговорна и наказана на 7 години затвор и санкция от 188 млн. $ вреди към страната.

Голямото завръщане 2.0


В резултат на украинската гражданска война от 2014 година на 21 февруари Върховната Рада гласоподава за освобождението на Юлия Тимошенко от пандиза – 350 против 50 гласа – откакто анулира законовия член, на съображение на който бе наказана. Същият ден президентът Янукович избяга от страната, без да подпише указа. Тимошенко бе освободена на 22 февруари и се кандидатира за президент на изборите на 25 май, на които приключи на второ място след Порошенко, който завоюва вота на първи тур с 54 % от гласовете.

За нея


Русия може да одобри Юлия Владимировна за лекуване


Ако Юлия Владимировна счита, че е допустимо, и в случай че управляващите в Украйна и нашите украински другари се съгласят с това, ние на драго сърце бихме приели Юлия Владимировна Тимошенко в Русия за лекуване. Ще го създадем в комфортно за нея и за управляващите в Украйна време, както и в което и да е лечебно заведение.

Владимир Путин, тогава министър председател на Русия, в изказване от 3 май 2012 година


Защо тя?


Казват ни, че Юлия Владимировна е умел политик. И в случай че това фразеология нормално е комплимент, в този случай е предизвестие. Тимошенко има дълга и комплицирана история с всички олигарси, топ-бизнесмени и политици в страната и оттатък границите й. И това ще тежи върху всичко, което Тимошенко ще прави като президент. Защо Украйна ще влачи дружно с нея сходен багаж е неясно (…) Още по-неразбираемо е за какво Украйна ще бъде пленник на нейните заплетени връзки с Путин, съветските и американските елити.

Вячеслав Чечило, украински публицист


Излишна суматоха


Ако в действителност, както предсказват някои, вторият Мадуро (Тимошенко) идва да оглави Украйна напролет на 2019 година, западните играчи няма да се пробват да подхващат опити да предотвратят или удържат сходен пагубен поврат на събитията. Вместо това те стартират да основават проекти за това, по какъв начин да минимизират за своите страни следствията от една източноевропейска Венецуела.

Андреас Умланд, немски мъдрец и политолог
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР