Бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу критикува бившия си шеф

...
Бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу критикува бившия си шеф
Коментари Харесай

Давутоглу: Турция изостава от концентрация на власт, криза и страх

Бившият министър председател на Турция Ахмет Давутоглу подлага на критика някогашния си началник Реджеп Ердоган в петък, като съобщи, че страната изостава и е дърпана обратно от централизация на власт , икономическа рецесия и атмосфера на боязън и прикани за преразглеждане на политическата система, оповестява " Ройтерс ".

" Управляващите в Турция нямат различен проект, с изключение на да останат на власт ", съобщи Давутоглу, като разгласи новата си партия, която би могла в допълнение да ерозира поддръжката за Ердоган, откакто ръководещата партия претърпя несполучливи локални избори по-рано тази година.

Ден след подаването на заявление за основаване на " Партия на бъдещето ", Давутоглу съобщи, че правосъдната система на Турция се е трансформирала в механизъм, от който се страхуваш, а не се доверяваш и че стопанската система е в дълбока рецесия .

" Въпреки целият напън и атмосферата на боязън, които те се пробваха да основат ... ние се събрахме, за да определим демократично и проспериращо бъдеще за страната ни ", сподели той.

Без да показва съответно Ердоган, той остро подлага на критика концентрацията на власт към водач, който ръководи Турция от началото на 2003 година, първо като министър председател, а по-късно като президент .

" Президентската система е построена с мисълта да трансферира допустимо най-вече власт на изпълнителната власт и да ускори въздействието върху законодателната и правосъдната система ", изяснява Давутоглу.

Той добавя, че е от значително значение да се борят с корупцията и да се подсигурява разделянето на управляващите , като добави, че напъните за надзор на правосъдната система би трябвало да се преглеждат като " най-голямото закононарушение ".

" Ние пазиме демократичната парламентарна система ", добави той и прикани за нова конституция .

Социологически изследвания демонстрират поддръжка за новите партии и техните водачи (Давутоглу и Бабаджан) в единични проценти , което значи, малко предизвикателство за Ердоган, в случай че са сами за себе си .

Въпреки това, след провалянето на кметските избори в Анкара и Истанбул тази година и заради стопански усложнения , всяка загуба на поддръжка може да засегне напъните за разширение на ръководството на Ердоган . Няма планувани избори най-малко до 2023 година.
 Бившият турски министър председател Давутоглу основава партия и провокира Ердоган
Бившият турски министър председател Давутоглу основава партия и провокира Ердоган

Бившият вицепремиер Бабаджан също основава партия и подлага на критика Ердоган
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР